ПДВ на ліки у розмірі 7% не приведе до істотного зростання цін на них - Міндоходів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПДВ на ліки у розмірі 7% не приведе до істотного зростання цін на них - Міндоходів

Казна та Політика
378
Міністерство доходів і зборів вважає, що ПДВ на лікарські засоби в розмірі 7% не призведе до істотного подорожчання їх вартості.
Як повідомили в Асоціації представників міжнародних фармацевтичних виробників України (AIPM Ukraine), таку відповідь асоціація отримала у відповідь на звернення до Кабінету міністрів, міністерства охорони здоров’я, доходів і зборів з приводу оподаткування лікарських засобів ПДВ.
“Із зауваженням, що введення будь-якої ставки ПДВ на лікарські засоби призведе до прямо пропорційного зростання їх вартості, міністерство не погоджується, оскільки, згідно з його розрахунками, введення саме 7%-вої ставки ПДВ на лікзасоби не приведе до істотного подорожчання їх вартості”, – йдеться в повідомленні AIPM Ukraine.
У своєму зверненні до органів влади AIPM Ukraine зазначає, що “перспектива введення звичайної або спеціальної зменшеної (поки законодавчо не існує) ставки ПДВ на лікарські засоби вже неодноразово обговорювалася представниками влади та індустрії”.
ПДВ, по суті, є податком на споживача і, в підсумку, лягає на плечі пацієнта. Важливо глибинне розуміння відповідальності перед суспільством і усвідомлення наслідків подібної ініціативи”, – йдеться в заяві AIPM Ukraine.
В асоціації також зазначають, що для забезпечення професійного підходу до реформування системи забезпечення населення лікзасобами необхідна розробка та внесення відповідних змін до законодавства для встановлення спеціальної пільгової ставки ПДВ на лікарські засоби, проведення реформи системи охорони здоров’я, впровадження ефективної системи соціального медичного страхування, впровадження системи реімбурсації вартості лікарських засобів для пацієнтів і створення ефективної системи забезпечення необхідними препаратами лікувальних установ.
“Такий виважений підхід до змін в оподаткуванні галузі дозволить забезпечити подальший розвиток всього фармацевтичного ринку, підвищить його інвестиційну привабливість і дозволить проводити реформи у системі охорони здоров’я без значних соціальних потрясінь і погіршення медикаментозного забезпечення”, – вважають в асоціації.
Як повідомлялося, на початку березня прем’єр-міністр Микола Азаров повідомив, що уряд України розгляне можливість введення податку на додану вартість (ПДВ) на імпортні ліки. При цьому він зазначив, що ПДВ повинен вводитися паралельно з механізмом його відшкодування, щоб не провокувати підвищення вартості ліків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас