Українські виші вперше не підвищили ціни на навчання, а деякі навіть понизили - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські виші вперше не підвищили ціни на навчання, а деякі навіть понизили - ЗМІ

Казна та Політика
876
Цього року українські виші вперше не підвищили вартість контракту, а деякі з них навіть знизили (наприклад, КПІ).
Винятком не став і КНУ ім. Т. Шевченка – там вперше не підняли ціну на жодну спеціальність.
Як пояснив Вестям проректор з науково-педагогічної роботи вишу Володимир Бугров, це пов’язано з тим, що університет виграв кілька грантів, що дозволило оновити технічну базу і, відповідно, не знадобилося підвищувати розцінки. Якщо говорити про ситуацію у вишах в цілому, то основна причина “замороження” цін – відсутність інфляції за підсумками 2012 року.
Варто відзначити, що за законом ВНЗ мають право піднімати вартість навчання в межах інфляції. Але, як повідомили у вишах, є й інші пояснення такої тенденції.
“Зараз проблеми з контрактниками: в останні роки все менше випускників шкіл і тих, хто хоче отримати вищу освіту. Контракт же коштує дорого, а роботу після вишу знайти складно. Тому все більше молодих людей обмежуються освітою у коледжі, яка дешевша і коротша, ніж в університеті, і йдуть працювати. Плюс до всього, серед самих вишів велика конкуренція. Наприклад, багато приватників пропонують вивчитися дешевше, ніж державні виші”, – пояснила ситуацію начальник планово-фінансового відділу НАУ Наталія Муравська.
Тому, за словами експерта, виші розуміють, що підвищувати ціни немає сенсу. З такою позицією погоджуються і в інших університетах. “Піднімати ціни – собі дорожче. Можна не дорахуватися абітурієнтів”, – заявив заступник відповідального секретаря приймальної комісії НПУ ім. М. П. Драгоманова Микола Чумак.
Втім, цілком можливо, що виші не підняли ціни і ще з однієї причини. З цього року держзамовлення у виші будуть розподіляти на основі своєрідного тендеру. Шанси отримати більше число бюджетних місць у тих вишів, які серед іншого виставлять адекватну ціну підготовки фахівців (на цю суму МОН орієнтується, розподіляючи держзамовлення).
Тому, за словами джерела видання в одному з вишів, не виключено, що деякі навчальні заклади перестрахувалися (адже держзамовлення буде формуватися в червні) і не підняли вартість навчання.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас