Уряд Китаю не хоче стимулювати економіку - ризики переважують можливі вигоди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд Китаю не хоче стимулювати економіку - ризики переважують можливі вигоди

Казна та Політика
400
Прем’єр Держради КНР Лі Кецян сказав, що влада країни не має наміру використовувати стимулювання економіки для протидії уповільненню, тому що ризики переважують можливі вигоди.
“Для досягнення цілей у цьому році не можна сильно покладатися на політику стимулювання або на державні прямі інвестиції. Ми повинні покладатися на ринкові механізми, – сказав Лі. – Опору уряду на інвестиції для зростання не тільки важко підтримувати, але вона також створює нові проблеми і ризики”.
Таким чином, влада Китаю намагається знизити роль держави в економіці. Китай навряд чи зараз піде на збільшення державних витрат або на зниження відсоткових ставок. Bank of America і JPMorgan Chase на цьому тижні знизили оцінки зростання в 2013 р. до 7,6%.
Старший економіст і стратег Credit Agricole CIB Даріуш Ковальчик вважає, що коментарі уряду не означають того, що влада не буде намагатися використовувати всі можливі методи для стимулювання економічного зростання, так як за перші чотири місяці року зростання виявилося занадто слабким, щоб уряд відчував себе спокійно.
Торік Китай знизив відсоткові ставки у два рази і прискорив узгодження інвестицій у відповідь на уповільнення зростання економіки.
Лі також зазначив, що уряд скоротить непотрібні перевірки та узгодження, щоб збільшити приватні інвестиції. За його словами, Китаю необхідно домогтися припинення адміністративної монополії в секторі фінансів, телекомунікацій, логістики, охорони здоров’я та освіти, щоб стимулювати зростання в секторі послуг.
“Бар’єри для входу в ці сектори високі або дуже високі, але потенціал цих секторів величезний для Китаю”, – сказав він.
Мета уряду щодо зростання економіки на 2013 р. передбачає темпи 7,5%.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас