Продукти харчування в Україні за рік подешевшали на 3,5% - Мінагрополітики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Продукти харчування в Україні за рік подешевшали на 3,5% - Мінагрополітики

Казна та Політика
557
Продукти стають дешевшими. Так, за рік ціни на них знизилися на 3,5%. Зокрема, за даними Держкомстату, істотно подешевшали яйця, сало, молоко, цукор, м’ясо, масло і т.п. Про це повідомили в прес-службі Мінагрополітики.
Продукти стають більш доступними для українців. Так, споживчі ціни на них у квітні поточного року знизилися на 3,5% порівняно з відповідним періодом минулого року. І це незважаючи на те, що в квітні сталося сезонне зростання вартості фруктів на 3% і овочів – 3,3%. Хоча, за даними Держкомстату, їх ціна все одно нижча від минулорічної на 7,1% і 16,6% відповідно.
За даними Державної служби статистики України, індекс споживчих цін на продукти харчування в квітні 2013 року до березня 2013 р. склав 99,9%.
Крім того, в квітні істотно подешевшали яйця – на 13,7%. На 0,1-2,0% знизилися ціни на сало, продукти переробки зернових, молоко, сметану, рис, цукор, м’ясо та м’ясопродукти, сири, маргарин і масло.
Слід також відзначити, що останнім часом Україна суттєво збільшила експорт деяких видів продовольства, зокрема овочів. Так, за 1 квартал цього року порівняно з відповідним періодом минулого року, експорт картоплі збільшився більш ніж у 5 разів і склав 7000 тонн, капусти – в 2 рази і склав 2,2 тис. тонн. Крім того, в десятки разів збільшився експорт цибулі – до 36,4 тисячі тонн, овочів борщового набору – до 8,9 тисячі тонн.
Нагадаємо, раніше в Міністерстві аграрної політики і продовольства відзначали, що в Україні зберігається стабільна цінова ситуація на ринку харчових продуктів. Так, міністр Микола Присяжнюк заявляв, що збалансовану цінову ситуацію на внутрішньому ринку забезпечили ініційовані Урядом та Мінагрополітики заходи з розвитку інфраструктури продовольчого ринку.
“В Україні вже активно працюють 4 оптові ринки сільськогосподарської продукції – в Києві, Львові, Донецьку і Маріуполі, ще 7 перебувають на стадії будівництва. На них відсутні посередники, які необґрунтовано підвищують вартість продукції. А придбати необхідні продукти можна безпосередньо у виробника. Крім того, до 1,4 мільйона тонн збільшені ємності картоплесховища, а це 5-місячна потреба річного споживання України, і до 0,9 мільйона тонн – ємності овочесховищ”, – зазначав Микола Присяжнюк.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас