ТОП-5 валют, що найбільше падали в першому кварталі 2013 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ТОП-5 валют, що найбільше падали в першому кварталі 2013 року

Валюта
1448
На початку 2013 року «найслабшими» виявилися валюти Швейцарії, Норвегії, Польщі, Японії та ПАР.
5 місце. Швейцарський франк
Швейцарська валюта знизилася майже на 4% протягом першого кварталу 2013 року. Довгий час франк вважався «валютою-притулком». Інвестори з усього світу воліли розміщувати свої кошти саме в швейцарських франках на тлі зростання недовіри до стабільності решти валют. Це призвело до зміцнення франка проти американської валюти більш ніж на 50% з 2008 по 2011 рік. «Дорогий» франк нецікавий Швейцарії і в даний момент проводяться рішучі заходи, спрямовані на зниження його курсу: облікова ставка з 2011 року перебуває на нульових позначках, а «стеля» курсу євро/франк визначається центральним банком як 1.2 франка за євро. Це означає, що якщо франк росте проти євро до вказаного рівня, то ЦБ втручається і купує стільки іноземної валюти, скільки необхідно для корекції курсу національної валюти. Чітка і агресивна монетарна політика, а також зростання американського долара – основні причини падіння курсу швейцарської валюти, які можуть стати причиною продовження зниження курсу франка протягом усього 2013 року.
4 місце. Норвезька крона
Облікова ставка центрального банку Норвегії перебуває на низьких позначках. М’яка монетарна політика та зростання попиту на американську валюту призвели до зниження курсу крони приблизно на 4% протягом перших трьох місяців 2013 року. В останніх заявах Центробанку йдеться про можливість підвищення облікової ставки не раніше 2014 року, і довгострокове зростання курсу може початися тільки після введення подібних змін. До цього моменту високоволатильна пара USDNOK має більше шансів для зростання, ніж зниження.
3 місце. Польський злотий
М’яка грошова політика центрального банку Польщі і зростання курсової вартості долара призвели до зниження польської національної валюти відносно долара США майже на 6% протягом 2013 року. У кінці 2012 року Центробанк почав знижувати облікову ставку, що сигналізує про те, що спадна тенденція на ринку польської валюти може продовжитися і в майбутньому.
2 місце. Японська ієна
Валюта Японії знизилася проти долара приблизно на 8% у першому кварталі цього року. М’яка монетарна політика, яку активно лобіює новий прем’єр-міністр, є одним з важелів, за допомогою яких Японія планує вивести свою економіку на новий виток зростання. Зниження курсу національної валюти – лише наслідок цих дій. Останні заяви представників Центробанку говорять про те, що поточна спадна тенденція на ринку японської валюти найімовірніше продовжиться в довгостроковій перспективі.
1 місце. Південноафриканський ранд
Валюта ПАР знизилася на 8% на початку цього року. Першопричина цього руху криється в діях регулятора. Центральний банк однієї з ключових економік Африки з середини 2012 року знижує облікову ставку на тлі скорочення темпів економічного зростання в регіоні. Наслідком подібних дій є зниження курсу ранда на 8% проти долара США на початку 2013 року. Останні звіти центрального банку ПАР говорять про те, що інфляція перебуває в допустимому коридорі і, якщо облікові ставки залишаться на поточних рівнях або продовжать знижуватися, ми можемо побачити продовження зниження курсу національної валюти в 2013 році.
Олександр Михайленко,
менеджер-аналітик офіційного партнера Альпарі в Києві
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас