Микола Лагун зацікавився Platinum Bank — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Микола Лагун зацікавився Platinum Bank

Фондовий ринок
3364
Структури, близькі до Дельта Банку, проводять due diligence (передпродажну перевірку) 50-го за розміром активів Platinum Bank. «Так, ми беремо участь у процесі», – підтвердив Forbes власник Дельта Банку Микола Лагун. «Дельта» зацікавлена у придбанні 100% акцій банку, зазначає голова правління середньої за розміром фінустанови, який також розглядав можливість купівлі Platinum Bank. Нинішні власники банку хотіли б отримати за нього не менше $52 млн, або одного капіталу.
«У нас декілька гравців проводять due diligence, – підкреслює гендиректор Platinum Bank Грег Краснов. – На жаль, я це коментувати не можу, йде тендерний процес». Він не уточнив, хто саме прицінюється до фінустанови і якого розміру пакет акцій виставлено на продаж. Лагун, який підтвердив інтерес до Platinum Bank, відмовився коментувати подробиці переговорів, посилаючись на умови конфіденційності. У березня 2013 року Микола Лагун говорив Forbes, що не зацікавлений у цьому активі у зв’язку з відсутністю синергії і занадто високою ціною, запитаною продавцями.
Пропозицію про продаж контрольного пакету акцій Platinum Bank було розіслано інвесткомпанією «ВТБ Капітал» у лютому цього року. Тизер отримали близько 20 інвесторів, в числі яких називалися російський фонд прямих інвестицій «Берінг Схід» і група СКМ Рмната Ахметова. «Ми отримали низку пропозицій, декілька з них відхилили, – пояснює Краснов. – До кінця травня очікуємо остаточні оферти від тих гравців, які проводять due diligence».
Platinum може бути цікавий багатьом структурам, «які бажають зміцнити позиції на ринку високоприбуткового мікрокредитування, де цей банк займає хороші позиції», говорить партнер інвестиційної компанії Goldman Milestone Group Дмитро Шестаков. За оцінками самого Platinum Bank, він входить до п’ятірки найбільших гравців ринку кеш-кредитів.
Активи Platinum Bank на 1 квітня 2013 року – 3,6 млрд гривень. Кредитний портфель у розмірі 2,8 млрд гривень на 99,5% складається з заборгованості фізичних осіб. Банк спеціалізується на беззаставному кеш-кредитуванні і має понад 1700 точок продажів. Рентабельність активів – 3,55%, власний капітал – 417,7 млн гривень, або $52,2 млн.
Акціонери Platinum Bank хочуть продати його не дешевше одного капіталу, вказує банкір, знайомий з умовами тендеру. «100% акцій цього банку можуть коштувати близько $52 млн плюс-мінус 15%, – констатує Шестаков. – Остаточна ціна залежатиме від якості кредитного портфеля та реального рівня NPL (прострочених кредитів)».
Основні акціонери Platinum Bank – інвестиційний фонд Horizon Capital (45% акцій), шведський фонд прямих інвестицій East Capital (24%), менеджмент банку (18%), IFC з групи Світового банку (5%) та інвестиційний фонд FPP Asset Management (4%).
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас