Економія вичерпана — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економія вичерпана

Казна та Політика
1572
Євросоюз може відмовитися від курсу на сувору бюджетну економію. Глава Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу вважає, що ця стратегія вичерпала ліміт політичної та громадської підтримки. Різке зростання боргу, незважаючи на скорочення витрат в єврозоні, підтверджує цю думку.
Європа дійшла до політичного і соціального краю бюджетної економії, вважає президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу. «Попри те, що фундаментально концепція правильна, але, на мій погляд, політично вона себе вичерпала, – заявив він напередодні, цитата за Financial Times. – Щоб мати успіх, певна програма повинна не тільки бути добре продумана, їй необхідна мінімальна політична і громадська підтримка».
Політика бюджетних скорочень давно піддавалася критиці з боку населення ЄС і багатьох експертів. Статдані, що вийшли в день виступу Баррозу, стали найбільш серйозним аргументом проти неї.
З чотирьох країн, що отримали в 2012 році допомогу від європейських кредиторів і що були зобов’язані натомість піти на скорочення бюджетних витрат, тільки Греція показала зниження держборгу з 170% ВВП в 2011 році до 157%. Втім, це не допомогло країні покинути перше місце в ЄС за даним показником. Держборг в Ірландії, Іспанії та Португалії збільшився. Всі ці країни встановили для себе нові рекордні показники за всю історію єврозони. Португальський держборг збільшився з 108% роком раніше до 124%. Рим наростив борги зі 121% до 127%.
Державний борг 17 країн єврозони в 2012 році склав 90,6% ВВП. Це рекорд за всю історію спостережень. Держборг всіх 27 держав ЄС зріс з 82,5% ВВП до 85,3%.
Єдиною країною ЄС з бюджетним профіцитом у 2012 році залишилася Німеччина. Але при цьому її держборг не скорочується, а залишається на колишньому рівні ось вже три роки. Німеччина показує дуже високе, на фоні інших, зростання податкових надходжень – на 3,4% у першому кварталі 2013 року, при цьому в березні на 5,7%. Навряд чи Німеччина збереже дефіцит бюджету на рівні 0,5% ВВП і в цьому році, зауважує економіст з Кільського інституту світової економіки Йенс Бойзен-Хогрефе.
Економіка єврозони скорочується вже п’ять кварталів поспіль. Жорстка економія призвела до скорочення витрат домогосподарств і підприємств, рівень безробіття зріс до рекордних 12%. Офіційні дані щодо ВВП за перший квартал 2013 року будуть представлені 15 травня. Більшість економістів вважають, що буде зафіксовано шостий квартал падіння.
Міжнародний валютний фонд (МВФ) минулого тижня заявив, що ЄС необхідно послабити вимоги бюджетної економії. Декілька держав за межами ЄС виступають з аналогічними закликами, хвилюючись, що затягування поясів у Європі негативно позначається на темпах зростання світової економіки і може зрештою поставити хрест на її відновленні після кризи.
Представники академічної спільноти, у свою чергу, виступили проти дослідження, що стало науковим обґрунтуванням стискання бюджетів. Економісти з університету в массачусетському Амхерсті – Томас Херндон, Майкл Еш і Роберт Поллін – у нещодавно опублікованій роботі довели, що країни з великим держборгом показують «помірне зниження темпів зростання», а не «стагнацію або падіння», як стверджували автори знаменитого «Зростання в період боргу» Кармен Рейнхарт і Кеннет Рогофф з Гарвардського університету.
Баррозу запропонував дати державам більше часу для приведення дефіциту бюджету до 3% ВВП, заявленим у правилах ЄС. «Навіть якщо політика скорочення дефіциту правильна по суті, ми завжди можемо скоректувати темпи», – зазначив він.
Іспанський міністр фінансів Луїс де Гундос заявив, що новий бюджетний план, який буде представлений в кінці тижня, передбачає зменшення «таких потрясінь, як скорочення видатків». «Ми маємо намір встановити баланс між зменшенням дефіциту та економічним зростанням», – сказав він у неділю, цитата за The Wall Street Journal. Відомо, що до комісії зверталася і Франція з проханням відсунути досягнення цільових показників
Чи не єдиною країною, переконаною в тому, що заходи жорсткої економії працюють, залишилася Ірландія, яка прийшла до цього на власному досвіді. У березні Ірландії вдалося вдало вийти на борговий ринок вперше з 2010 року. «Це болісна програма, – зазначив Баррозу, ставлячи в приклад Ірландію, – але вона працює». Міністерство фінансів Ірландії заявило, що буде домагатися поставленої мети – скоротити дефіцит бюджету до 3% до 2015 року.
Катерина Меремінська
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас