ЄС готує загальні правила щодо іпотечного кредитування для боротьби з бульбашками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС готує загальні правила щодо іпотечного кредитування для боротьби з бульбашками

Кредит&Депозит
439
Розробка першого блоку загальних правил Європейського союзу з іпотечного кредитування повинна завершитися в понеділок. Ці правила дозволять уникнути повторення утворення бульбашки на ринку нерухомості, яка поглибила кризу в єврозоні.
Банки законодавчо змусять перевіряти платоспроможність потенційних клієнтів і їх здатність з погашення іпотечних кредитів. Загальний обсяг іпотечного ринку в Європі становить 6,5 трлн євро.
“Ми сподіваємося завершити переговори з Європейським парламентом у понеділок щодо важливих нових правил для захисту споживачів і власників іпотеки”, – сказав прес-секретар ірландського головування в ЄС.
Якщо правила будуть узгоджені, то вони наберуть чинності в середини 2015 р. Правила забороняють банкам та іншим кредиторам практику, згідно з якою їхні агенти отримують оплату в залежності від кількості схвалених іпотечних кредитів.
Таке безвідповідальне кредитування сприяло утворенню бульбашки на ринку нерухомості в США, що фактично призвело до нової світової фінансової кризи.
Схожі бульбашки нерухомості в Ірландії та Іспанії, де у банків обсяг безнадійних боргів обчислювався сотнями мільярдів євро. Після того як уряди країн підтримали свої банки, вони змушені були звернутися за додатковою зовнішньою допомогою.
Крім цього, правила передбачають посилення захисту прав споживачів. Тепер банкам буде складніше отримати нерухомість позичальника, який не може вчасно здійснювати виплати.
Також від іпотечних агентів будуть вимагати звіти з певною інформацією в стандартизованій формі по всьому валютному блоку.
На думку регуляторів, велика конкуренція між банками в різних країнах призведе до кращих умов для позичальників і сприятиме оздоровленню економіки єврозони.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас