Кіпр запропонував іноземним вкладникам громадянство - як компенсацію за втрати депозитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кіпр запропонував іноземним вкладникам громадянство - як компенсацію за втрати депозитів

Кредит&Депозит
2433
Влада Кіпру запропонувала надати громадянство іноземним вкладникам місцевих банків, які втратять більше 3 мільйонів євро в результаті списання коштів з депозитів.
Як заявив президент Кіпру Нікос Анастасіадіс на зустрічі з російськими бізнесменами, яка пройшла 14 квітня у Лімасолі, громадянство буде надано іноземним вкладникам кіпрських банків, які втратять більше 3 мільйонів євро з рахунків, відкритих у місцевих банках до 15 березня 2013 року.
За словами Анастасіадіса, влада Кіпру сподівається, що такі заходи «допоможуть в деякій мірі компенсувати втрати, яких зазнає російський бізнес». Президент додав, що остаточне рішення з цього питання, яке торкнеться здебільшого російських вкладників, буде ухвалено на дводенній нараді уряду, що розпочнеться 15 квітня.
За оцінками агентства Moody’s, на рахунках кіпрських банків зберігається близько 30 мільярдів доларів, що належать банкам і організаціям з Росії. Причому, за даними The Financial Times, саме росіянам належить переважна більшість депозитів розміром понад 100 тисяч євро у двох найбільших банках Кіпру: Bank of Cyprus і Laiki Bank.
Влада Кіпру на початку квітня оголосила про реструктуризацію банківської системи. Згідно з планом реструктуризації, Bank of Cyprus буде об’єднаний з Laiki Bank, після чого з рахунків у Bank of Cyprus, що перевищують 100 тисяч євро, буде списано 37,5 відсотка. Ці гроші будуть конвертовані в акції Bank of Cyprus. Ще 22,5 відсотка будуть зарезервовані на той випадок, якщо банку знадобляться додаткові кошти. Крім того, 40 відсотків будуть заморожені (хоча на них і будуть нараховуватися відсотки), так що вкладники зможуть скористатися тільки 10 відсотками коштів зі своїх рахунків. При цьому депозити до 100 тисяч євро, які за законами Євросоюзу застраховані, не постраждають.
Списання частини коштів з рахунків в кіпрських банках було однією з умов, на яких «трійка» міжнародних кредиторів (ЄЦБ, Єврокомісія, МВФ) погодилася виділити Кіпру фінансову допомогу.
12 квітня Єврокомісія рекомендувала Кіпру продати більшу частину свого золотого запасу. Це дозволить республіці звільнити кошти в розмірі 400 мільйонів євро. При цьому продаж золотого запасу може стати однією з умов надання Кіпру фінансової допомоги з боку Євросоюзу.
Для подолання фінансової кризи Кіпру в 2013-2016 роках знадобиться 23 мільярди євро допомоги (а не 17 мільярдів, як повідомлялося раніше). При цьому ЄС і МВФ нададуть республіці допомогу в розмірі 10 мільярдів євро. Ще 10,3 мільярда Кіпр зможе отримати завдяки реструктуризації банківської системи.
Згідно з оцінками Єврокомісії, до 2015 року борг Кіпру збільшиться до 126,3 відсотка ВВП, а до 2020 року скоротиться до 104 відсотків ВВП.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас