За перші 3 дні поточного тижня овочі "борщового набору" подорожчали на 33% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За перші 3 дні поточного тижня овочі "борщового набору" подорожчали на 33%

737
В Україні продовжується різке сезонне зростання цін на овочі “борщового набору”. Тільки за перші три дні поточного тижня (з 8 по 10 квітня) оптові ціни на овочі “борщового набору” і картоплю зросли в середньому на 33%. Аналітики «АПК-Інформ: овочі і фрукти» пов’язують це зі скороченням запасів овочів і картоплі високої якості в сховищах при високому експортному попиті на них. Експерти також відзначають, що заяви про відсутність на ринку ранньої продукції, що нібито стимулює зростання цін на овочі “борщового набору”, не відповідають дійсності, так як рання продукція ніколи не чинить істотного впливу на ціни торішньої до середини травня – початку червня.
«Стрімкість зростання цін на овочі “борщового набору” і картоплю на цьому тижні здивувала навіть самих фермерів. При цьому швидше за інших зростали ціни на картоплю та столовий буряк, які подорожчали за перші три дні поточного тижня на 40%!», – говорить Тетяна Гетьман, керівник проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти». «Деякі фермери, які мають запаси якісної картоплі в сучасних сховищах, взагалі заявляють про те, що продавати її дешевше 3 грн/кг (0,29 євро/кг) не збираються, в той час як минулого тижня найдорожча картопля зі сховищ відвантажувалася по 1,8 грн/кг (0,17 євро/кг)», – продовжує експерт.
Відзначимо також, що морква подорожчала за перші три дні тижня на 33%, цибуля ріпчаста – на 27%, а капуста – на 20%. Таким чином, на сьогоднішній день найдешевшими в “борщовому наборі” овочів залишаються капуста і цибуля. Однак передумови для певного зростання цін на них найближчим часом також є. Морква на сьогоднішній день в середньому в 3,0-3,5 рази дорожча, ніж капуста і цибуля, тому вона залишається найдорожчим овочем у наборі.
За матеріалами:
АПК-Інформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас