Російські клієнти Bank of Cyprus звертаються до суду, щоб не платити за порятунок економіки Кіпру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російські клієнти Bank of Cyprus звертаються до суду, щоб не платити за порятунок економіки Кіпру

Кредит&Депозит
1454
Вкладники кіпрських банків дізнаються точні розміри “стрижок” депозитів 8 квітня, передає портал новин Cyprus Mail.
За словами керівника департаменту внутрішнього аудиту ЦБ Кіпру Янігоса Диметріо, після оголошення точних цифр очікується нормалізація ситуації з банками країни, а також “ситуації на внутрішньому ринку і з міжнародними транзакціями”. Деякі аналітики та експерти вважають, що стосовно великих внесків, що перевищують 100 тисяч євро, списання можуть скласти до 60%.
Раніше ЦБ Кіпру повідомив, що списання за вкладами понад 100 тисяч євро на Bank of Cyprus при реорганізації банку складе 37,5%. Спочатку банк обміняє 37,5% суми великих депозитів на акції. Ще на 22,5% суми депозиту не будуть нараховуватися відсотки. Передбачається, що ці кошти банк також зможе в майбутньому обміняти на акції. На решту 40% суми вкладів понад 100 тисяч євро будуть нараховуватися відсотки, але кошти будуть знаходитися на рахунку в банку до нормалізації ситуації.
Тим часом клієнти кіпрських банків вирушили в російські суди: компанія “Альгеба” вимагає 380 млн рублів від Bank of Cyprus, що контролює 80% російського “Юніаструм банку”. Позов прийнятий Арбітражним судом Москви 28 березня. Поки це єдиний позов до Bank of Cyprus і Laiki Bank, поданий після замороження рахунків 15 березня в банках острова.
Клієнт, що втратив гроші в одному з кіпрських банків, може попросити російський суд про попередні забезпечувальні заходи за активами банків в Росії, говорить партнер Paragon Advice Group Олександр Захаров: судді рідко на них йдуть, але, враховуючи політичну ситуацію навколо Кіпру, можуть зважитися.
Bank of Cyprus контролює 80% “Юніаструм банку”, так що російські клієнти Bank of Cyprus можуть “взяти ці акції в заручники” до виконання вимог, зауважує він. Якщо суд виносить рішення про забезпечувальний захід у вигляді арешту майна відповідача, то, в першу чергу, він накладається на кошти на кореспондентських рахунках та на цінні папери.
Але Bank of Cyprus володіє 80% “Юніаструм банку” не безпосередньо, а через пов’язану структуру “Бок Раша (холдінгс) лімітед”, таким чином, арешт акцій банку для забезпечення позову неможливий.
Навіть якщо Bank of Cyprus володіє майном у Росії не безпосередньо, у його клієнтів все одно є можливість спробувати заарештувати його активи, вважає адвокат Goltsblat BLP Рустам Курман: позивачі можуть вимагати накласти забезпечувальні заходи на все його майно в Росії.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас