Банківська система Кіпру паралізована, його чиновники екстрено просять грошей у Москви — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банківська система Кіпру паралізована, його чиновники екстрено просять грошей у Москви

Валюта
9544
Міністр фінансів Люксембургу Люк Фрейден закликав своїх колег з країн єврозони якнайшвидше провести зустріч для обговорення питання про альтернативні можливості допомоги Кіпру. “Найважливіше – зробити всі необхідні кроки для забезпечення стабільності єврозони”, – сказав люксембурзький міністр.
Високопоставлений європейський чиновник повідомив, що тепер, після голосування, Брюссель чекає контрпропозицій від Нікосії, яка повинна повідомити, яким чином вона розраховує отримати в бюджет 5,8 млрд євро, щоб забезпечити надання Євросоюзом і Міжнародним валютним фондом своїх 10 млрд євро.
Крім обговорення європейської допомоги, кіпрська влада екстрено працює і над планом залучення грошей з Росії. Відразу після голосування в парламенті президент Кіпру Нікос Анастасіадіс зателефонував президентові РФ Володимиру Путіну, а делегація кіпрського Мінфіну вже знаходиться в Москві.
Кіпрська влада готова запропонувати Москві участь в енергопроектах і банках, пише The Wall Street Journal. На думку The New York Times, Кіпр може отримати гроші, продавши “Газпрому” права на свої газові родовища. Серед варіантів, які розглядає зараз кіпрська влада, є перехід Laiki, другої найбільшої кредитної організації Кіпру, під контроль Газпромбанку, який міг би провести рекапіталізацію кіпрського банку, пише FT.
Один з чиновників сказав, що навіть в разі надання Москвою кредиту та переходу банку під контроль Газпромбанку, ЄЦБ може призупинити надання ліквідності, необхідної для підтримки на плаву банківського сектора. “Вони не зможуть відкрити банки без ЄЦБ”, – сказав він.
Сформована невизначеність поки не дає можливості владі відновити роботу банків, чиновники пропонують продовжити банківські канікули до наступного вівторка. Як тільки банки відкриються, їм загрожує масовий відтік депозитів, який повністю знищить фінансову систему острова. За оцінкою ЦБ, банки протягом кількох днів втратять 10% депозитів – близько 7,5 млрд євро, пише The Wall Street Journal.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас