1136
Відвідуваність ресторанів в Україні знизилася на 15-20% через заборону куріння
Кінець минулого і початок поточного року став досить складним для представників ресторанного бізнесу.
За словами генерального директора мережі ресторанів італійської та японської кухні Mafia Євгенія Резуєва, за перші два місяці поточного року ресторанний ринок показав скорочення від 10 до 30% залежно від формату.
Причинами такого скорочення стали загальні негативні споживчі настрої, які позначилися і на інших ринках, а також заборона куріння в громадських місцях.
“За перші пару місяців поточного року ми бачимо скорочення кількості відвідувачів у ресторанах на рівні 15-20%. В європейських країнах після заборони куріння в ресторанах кількість відвідувачів знизилася на 25-30%. Більш низький відсоток падіння в Україні можна пов’язати з високим сезоном, на який припало введення заборони”, – пояснює Резуєв.
За його словами, найбільше заборона куріння вдарила по пивних ресторанах і пабах. У меншій мірі заборона зачепила ресторани сегменту casual dining, в першу чергу японської кухні. Практично не відчули введення заборони паління ресторани сегменту fast food, в яких і до цього практично не палили.
“Ми відчули зниження кількості відвідувачів у другій половині січня. Лютий для нас став досить песимістичним – ми зуміли відіграти падіння кінця січня. Зростання виручки в цьому році в порівнянні з минулим склало 5%. Якщо в країні не буде суттєвого погіршення економічної ситуації, то незабаром споживачі звикнуть до практики заборони куріння в закладах громадського харчування і відновлять відвідини ресторанів”, – вважає Євген Резуєв.
Він додає, що негативні тенденції на ресторанному ринку не призвели до закриття мережевих ресторанів, у яких “є певний запас міцності”. “Що стосується окремих закладів, то тут сказати складніше. Одні відкриваються, інші закриваються. Це постійний процес. Можу сказати, що на початку року на ринку було більше пропозицій щодо оренди приміщень, в яких раніше перебували об’єкти громадського харчування”, – резюмує генеральний директор Mafia.
Довідка. Мережа ресторанів Мafia працює в сегменті casual dining – ринок мережевих закладів, розрахованих на аудиторію середній, середній мінус і на ділові обіди.
З моменту заснування першого ресторану в 2008 році, мережа виросла до 21 ресторану, з яких 15 – власних та 6 – франчайзингових. 13 ресторанів Mafia розташовані в Києві.
За матеріалами: Діло
Поділитися новиною
Також за темою
Які переваги програми «Кредит для молоді»
В Україні з’явиться завод з виробництва солі
Смілянський розповів, чи планує «Укрпошта» підвищувати тарифи на доставку посилок
Не відповідають нормам та небезпечні: чому в ЄС пропонують заборонити Shein і Temu
Мідь набирає обертів на тлі падіння долара
Український автопарк старішає: в яких регіонах зосереджені найстаріші та наймолодші авто
