"Юля сидить за газові угоди. Хто буде сидіти за сланцеві?" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Юля сидить за газові угоди. Хто буде сидіти за сланцеві?"

Енергетика
2998
Сланцевий газ не принесе Україні енергетичної незалежності, вважає народний депутат від “Свободи”, голова парламентського комітету з питань екологічної політики та природокористування Ірина Сех, 42 роки. Зате матимемо купу екологічних проблем, відзначає депутат. До обрання в парламент вона очолювали фракцію “Свободи” у Львівській облраді та послідовно виступала проти видобутку сланцевого газу.
- Наш Кабмін підписав угоду з нідерландською компанією “Шелл”, і Донецька і Харківська обласні ради проголосували за цю угоду, хоча вони в очі її не бачили, – продовжує Ірина Ігорівна. – В Олеську площу (родовище газоносних сланців в межах Львівської та Івано-Франківської областей – gazeta.ua) колись ще повинна була входити Тернопільська область. Зараз вона відпала за дивних обставин, тому що з двома легше домовитися, ніж з трьома.
Ви натякаєте на якісь махінації?
- Протягом двох років українська влада проводила зміни в законодавстві, щоб усунути місцеві ради від узгодження цих угод (угод з компанією “Шелл” щодо розробки Юзівського родовища в Донецькій і Харківській областях, і компанією “Шеврон” щодо Олеського родовища. – Gazeta.ua). Конституція говорить, що надра є власністю народу. І подібні угоди повинні погоджувати з обласними радами. Львівська облрада звернулася до уряду з проханням включити наших представників в міжвідомчу комісію, яка займалася сланцевим газом. Цього не зробили. А людей, на чиїх паях буде видобуток, навіть не запитають, землю забиратимуть для так званих суспільних потреб.
Угода з “Шелл” не пройшла екологічної, правової, фінансової експертиз. Схоже, що на неї не поширюється українське законодавство. Вона вигідна ТОВ “Геосервіс”, яка в розробці Юзівського родовища буде мати 10 відсотків. А це компанія Сім’ї (осіб, близьких до сім’ї президента Віктора Януковича. – Gazeta.ua). Компанія вкладає свої гроші і захоче їх “відбити”, отримувати прибуток. Це операція олігархічної групи осіб.
На якій підставі ви говорите про екологічні небезпеки? У Сполучених Штатах сланцевий газ успішно добувають багато років.
- У 2012 р. американські фахівці провели розвідку екологічної безпеки, правовий та економічний аналіз. Цей звіт можна знайти в Інтернеті – “Сланцевий газ: екологічна та нормативно-правова оцінка”. Американці рекомендують внести 50 поправок в українське законодавство, тоді можна думати про видобуток. Наприклад, невідомо, де воду для видобутку будуть приймати, що робити з відстійниками.
Україна з того гешефту не буде мати нічого, крім екологічних проблем. Все, що вони знайдуть, крім сланцевого газу, буде їхнім – нафта, газ. За угодою, інвестор має право безкоштовно користуватися водою. Не зазначено, які хімічні речовини будуть використовуватися. Перевірка державними органами роботи інвестора може здійснюватися не частіше, ніж раз на три роки. Але ж мова про площі сім тисяч квадратних кілометрів в Львівській області! – Вигукує. – Інформацію, яку контролюючі органи отримають під час перевірки, не зможуть повідомити суспільству, оскільки вона конфіденційна, повідомити її можна тільки через 5 років після закінчення діяльності “Шелл”. Тобто через 55 років від початку видобутку.
Юля сидить за кабальні газові угоди. Хто буде сидіти за сланцеві угоди, підписані зараз і які матимуть серйозні Екологічні наслідки?
Якими дослідженнями ви оперуєте, говорячи про загрози для людей від видобутку?
- У Львівській області є багато мінеральних вод, курортів. Хочеться цю землю залишити більш-менш чистою. Але будуть красти все – починаючи з Кабміну і закінчуючи тими працівниками, яких компанії понабирають зі “своїх”. Красти будуть пісок, цемент. І недотримання норми може призвести до забруднення навколишнього середовища.
Як пояснити те, що в сусідній Польщі розробляють сланцеві поклади газу?
- Там великі очікування не виправдалися. Виявилося, видобувати сланцевий газ невигідно. Там добре налагоджене законодавство, видобуток можна проводити тільки на приватизованих земельних ділянках, коли людина отримала з цього серйозну економічну вигоду.
У Польщі зараз починається антисланцевий рух. Вийшов документальний фільм “Газова лихоманка” Леха Ковальські. На прикладі міста Замость показано, які проблеми мають люди та фермери. Погіршується фізичний і психічний стан здоров’я населення. Питна вода має молочний осад. Пил від піску, який використовувався при видобутку, викликав пневмоконіоз і навіть рак легенів.
У видобутку українського сланцевого газу не зацікавлена російська державна монополія “Газпром”. Вас не бентежить, що націоналісти зі “Свободи” стали по один бік з путінським Кремлем?
- По-перше, сланцевий газ не ліквідує у нас монополію “Газпрому”. Взагалі невідомо, чи отримає Україна хоч би декілька мільярдів кубометрів для власного споживання. За підрахунками незалежних експертів, які аналізували угоду з “Шелл”, за найоптимістичнішими прогнозами, через 5-10 років Україна отримає від 2 до 4 мільярдів кубометрів газу з Юзівської площі. А щорічно Україна споживає 60-70 мільярдів “кубів”. То про яку незалежність ідеться?
По-друге, до видобутку сланцевого газу має застереження не тільки “Свобода”. “Батьківщина” зареєструвала законопроект про мораторій на його видобуток в Україні. Цей документ підтримає також УДАР. Хочете сказати, опозиційні партії діють на руку “Газпрому” і тільки партія влади, яка нехтує законами і Конституцією, щоб запустити “Шелл” і “Шеврон” на наші землі, дбає про енергетичну незалежність нашої держави?
Очевидно, для економічної і політичної незалежності країни можна було б піти і на певні ризики. Незалежність України є найбільшою цінністю для націоналістів, чи не так?
- Ризики дуже великі. Якщо в результаті розробки родовищ відбудуться землетруси, питну воду отруять хімікатами, а з неба падатимуть хімічні дощі, то вони будуть падати не на голови “свободівців” вибірково, а на жителів районів, незалежно від їхніх політичних переконань.
Сланцевому газу можна знайти альтернативу з внутрішніх ресурсів країни – це природний газ з власних родовищ, вугілля, шахтний метан, електроенергія. А ось альтернативи воді людство ще не придумало.
Що робити, коли видобуток почнуть без погоджень з громадами?
- Якщо Львівська та Івано-Франківська ради не погодять угоду, то теоретично вона не повинна вступати в дію. Але в нашій державі все можливо. Люди на Львівщині добре проінформовані, територія тут густо населена – народ підніметься. У селах люди повинні брати вила і виганяти тих, хто буде лізти на їхній город.
Леся Межва
За матеріалами:
gazeta.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас