Завдаток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Завдаток

185
Завдаток – деяка грошова сума, яку одна сторона договору передає іншій стороні цього ж договору як доказ укладення договору, в рахунок виконання зобов’язань за ним і в забезпечення виконання зобов’язань за цим договором. В силу однієї зі своїх функцій, завдаток належить до забезпечень зобов’язань.
У всіх випадках умова про передачу завдатку повинна повністю ідентифікувати гроші, які сплачуються як завдаток, саме як завдаток, тобто суми, передані в рахунок виконання зобов’язання за договором, на знак укладення цього договору і в забезпечення виконання зобов’язань за ним. Якщо таким чином суми не можна кваліфікувати, то вони вважаються авансом.
Основні відмінності завдатку від авансу:
Якщо той, хто дав завдаток, відповідальність за невиконання зобов’язання за договором, забезпеченому завдатком, завдаток повністю залишається у того, хто отримав його;
Якщо той, хто одержав завдаток, відповідальність за невиконання зобов’язання за договором, забезпеченому завдатком, той, хто отримав завдаток, зобов’язаний повернути тому, хто дав цей завдаток у подвійному розмірі.
В інших випадках завдаток (як і аванс) просто повертається тому, хто дав його в однократному розмірі.
При підготовці словника використовувалася інформація з відкритих джерел в інтернеті
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас