Вартість нафти - головне гальмо світової економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вартість нафти - головне гальмо світової економіки

905
Вартість нафти є гальмом економіки планети і може, зокрема, серйозно нашкодити Європі, повідомив головний економіст Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Бірол.
Як зазначив енергетичний аналітик, в поточному році Європа повинна витратити 500 млрд євро на закупівлю нафти в тому випадку, якщо ціни на цю сировину залишаться на поточних рівнях, що приблизно на 200 млрд євро вище середнього рівня.
“Ціни дуже високі, – поскаржився він в інтерв’ю Bloomberg Television. – Поточний рівень цін на нафту робить істотний вплив на світову економіку, і особливо на Європу”.
На запитання кореспондентів про те, чи готове МЕА “роздрукувати” резерви для надзвичайних випадків, Бірол підкреслив, що агентство “обговорить це питання тільки тоді, коли ціни будуть рости”.
“Ми робимо це, коли є перебої з постачаннями”, – зазначив він. Бірол також повідомив, що новий щорічний звіт World Energy Outlook в основному буде зосереджений на постачанні нафти в США.
Відзначається, що при цьому реалізація понад 80% нафтових проектів на планеті була затримана на приблизно три роки, що було викликано технічними проблемами і питаннями безпеки.
“Ми будемо спостерігати все більше і більше затримок у доставці продукції”, – підкреслив економіст МЕА.
На даний момент вартість нафти марки Brent – трохи вище $117 за барель.
Раніше повідомлялося, що сланцеву революцію в масштабах планети оцінили в трильйони доларів.
***
Міжнародне енергетичне агентство (МЕА, англ. International Energy Agency, IEA) – автономний міжнародний орган в рамках Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Включає 28 країн-учасниць. Засноване у Парижі в 1974 році. Ключова задекларована мета організації – сприяння міжнародному співробітництву в сферах удосконалення світової структури попиту та пропозиції енергоресурсів та енергетичних послуг. Широкою популярністю користуються щорічні загальноенергетичні та галузеві звіти МЕА.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас