Гешефт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гешефт

357
Гешефт (угода) – дії фізичних і юридичних осіб, спрямовані на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків.
Таким чином, угоду характеризують такі ознаки:
- є юридичним актом
- угода – завжди вольовий акт, тобто дії людей
- це правомірна дія
- угода спеціально спрямована на виникнення, припинення або зміну цивільних правовідносин
- угода породжує цивільні правовідносини тільки для її учасників, але іноді – «угоди на користь третьої особи»
У німецькій доктрині, яка і виробила свого часу вчення про угоду, угода визначається як спосіб досягнути правових наслідків за допомогою вираження приватної волі в межах дозволених правопорядком. Таке розуміння угоди викладено в мотивах ГГУ. Це поняття виражає компроміс між теорією приватної волі і теорією закону. Перша з цих теорій говорить про те, що воля і волевиявлення визначають операцію, без них угода неможлива. Друга теорія заперечує, що воля і волевиявлення не мають значення доти, доки вони не визнані правопорядком. Аналогічні суперечки відображені і в працях російських дореволюційних цивілістів.
Для розуміння угод необхідно враховувати ще один важливий момент: угоди мають інтелектуальний характер. Ми можемо домовитися, що угода є, можемо домовитися, що угоди немає. Саме це відрізняє її від, наприклад, фактичних дій. Крім того, необхідно відрізняти угоди від угодоподібних дій. Стосовно фактичних дій норми про угоди, зокрема, про наслідки недійсності, щодо угодоподібних дій такі правила застосовуються лише частково.
При підготовці словника використовувалася інформація з відкритих джерел в інтернеті
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас