Генсек НАТО: економічна криза загрожує безпеці країн альянсу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Генсек НАТО: економічна криза загрожує безпеці країн альянсу

544
Військова міць і політичний вплив НАТО в світі можуть похитнутися, попереджає генсек Андерс Фог Расмуссен. Лише три країни в альянсі дотримуються зобов’язань щодо фінансування своїх збройних сил.
Економічна криза загрожує безпеці та обороноздатності країн-членів Північноатлантичного альянсу, про це заявив на прес-конференції в Брюсселі в середу, 31 січня, генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен.
Якщо продиктовані бюджетними труднощами скорочення фінансування військової сфери продовжаться, то військова міць і політичний вплив НАТО в світі можуть похитнутися, підкреслив він.
У представленому Фогом Расмуссеном річному звіті НАТО вказується, що втрата паритету у витратах на оборону спостерігається не тільки між США і Європою, але і серед європейських країн-членів альянсу, повідомляє агентство AFP.
У той час як деякі європейські союзники продовжують закуповувати сучасні озброєння, іншим країнам робити це все важче. Подібний розвиток може негативно позначитися на здібностях союзників ефективно взаємодіяти у разі виникнення міжнародних криз, констатував генсек.
Тільки три з 28
Фог Расмуссен повідомив, що лише три партнери по блоку – США, Великобританія і Греція – витрачають на свої збройні сили більше двох відсотків ВВП. При цьому всі 28 країн альянсу в 2006 році зобов’язалися не скорочувати військові витрати нижче двох відсотків ВВП, нагадує AFP.
Країни НАТО кілька років тому самі схвалили програму скорочення витрат, вказує в свою чергу агентство DAPD, однак тепер генеральний секретар альянсу закликає їх “утримувати позиції в сфері витрат на оборону”.
На його думку, “діри”, що виникають зараз у фінансуванні, необхідно залатати, коли ситуація в економіці виправиться. “Наша безпека залежить від нашого добробуту. Коли не вистачає грошей, неможливо почувати себе в безпеці. І навпаки, наш добробут покоїться на нашій безпеці”, – підкреслив Андерс Фог Расмуссен.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас