Корпорація Порошенка готова продати частину своїх акцій - щоб залучити стратегічного інвестора — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Корпорація Порошенка готова продати частину своїх акцій - щоб залучити стратегічного інвестора

1451
Один з найбільших автовиробників України – корпорація «Богдан» хотіла б залучити в ролі стратегічного інвестора одного зі світових виробників автомобілів, продавши частину своїх акцій, сказав в інтерв’ю УНІАН президент корпорації «Богдан» Олег Свинарчук.
«Ми ведемо переговори з цілою низкою компаній про залучення стратегічного інвестора. Ми готові поділитися часткою в акціонерному капіталі. Наші моделі автомобілів вже застаріли, і нам треба їх змінювати. Весь цей час з початку кризи ми дотували завод, і у нас не було грошей на розвиток. Зараз ми ведемо пошук нових моделей, які будуть відповідати існуючому конкурентному середовищу», – сказав О.Свинарчук.
При цьому президент корпорації «Богдан» не назвав компаній, з якими ведуться переговори.
За його словами, значними стримуючими факторами в пошуку стратегічного інвестора є як відсутність ефективної програми підтримки національних виробників з боку української влади, так і закритість європейського і російського ринків для автомобілів, що випускаються на території України.
«Україна досі не може оговтатися і вийти з низки економічних криз.
Минулий рік підтвердив, що негативні тенденції, що почалися в 2008 році, лише прискорюються. Ми, відкривши при вступі у Світову організацію торгівлі свій ринок, отримали результат: у нас скорочуються ринок і робочі місця, падає купівельна спроможність, зупиняється виробництво», – зазначив О.Свинарчук.
У важкому для українських автовиробників 2012 році падіння виробництва легкових автомобілів корпорацією «Богдан» склало 40,5% – до 12 034 одиниць.
При цьому загальне виробництво «легковиків» в Україні, за даними Держстату, в минулому році, в умовах відсутності держпідтримки і слабкого автокредитування, скоротилося на 28,5% – до 69,7 тис. одиниць. Найгірший результат за останнє десятиліття українські автовиробники показали лише в сумно пам’ятному за глибиною кризи 2009 році, коли темпи падіння становили 84% – до 65,7 тис. нових автомобілів.
Довідка. Створену в лютому 2005 року з метою реалізації інвестиційних проектів у сфері виробництва різних типів транспорту корпорацію «Богдан» на першому етапі контролював бізнесмен і екс-міністр закордонних справ та економічного розвитку Петро Порошенко, але з кінця 2008 року контроль перейшов до рук менеджменту «Богдана» .
На даний час корпорація має два сучасні заводи: з виробництва легкових автомобілів в Черкасах потужністю 120-150 тис. автомобілів (випускає автомобілі Lada і Hyundai, а також автомобілі під власним брендом) і з виробництва автобусів і тролейбусів в Луцьку потужністю 6 тис. штук. До кризи, що вибухнула в кінці 2008 року, «Богдан» інвестував у модернізацію виробництва більше 400 млн дол.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас