Питання, на якому "ламається" більшість студентів Гарварду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Питання, на якому "ламається" більшість студентів Гарварду

20314
У радянському фільмі “Москва-Кассіопея” герої виводили з ладу роботів-загарбників дитячою загадкою “А і Б сиділи на трубі. А упало, Б пропало, що залишилося на трубі?” Мозок високотехнологічних машин згорав на цьому питанні. З’ясувалося, що високочолих студентів Гарварду можна зловити також на практично дитячій задачці.
Більшість студентів найпрестижнішого університету світу потрапляють в інтуїтивну пастку і усно відповідають неправильно на питання, яке школярі розписують в найпростіше рівняння на четвертому році навчання. Про це пише в своїй книзі “Думати повільно і швидко” (Thinking, Fast And Slow) лауреат Нобелівської премії з економіки, професор психології Даніель Канеман.
Питання може формулюватися по-різному, але суть проста: біта і м’яч разом коштують 1,1 долара. Біта дорожча від м’яча на 1 долар. Скільки коштує м’яч?
Тут би студентам і зметикувати, що простим питанням їх хочуть заплутати, але більшість, не замислюючись, відповідають: 10 центів. Однак правильна відповідь: 5 центів.
Канеман пояснює, чому більшість помиляється: “Цифра просто виникає у вас у свідомості. Ця цифра, звичайно ж, 10, 10 центів. Особливість цієї простої задачки в тому, що вона провокує на інтуїтивну відповідь, яка є неправильною. Якщо ви вдастеся до математики, то зрозумієте. Так, якщо м’яч коштує 10 центів, то тоді загальна сума вийде 1,2 долара (10 центів за м’яч і 1,1 долара за біту), а не 1,1 долара. Правильна відповідь: 5 центів. Треба сказати, що “інтуїтивна відповідь” прийшла в голову й тим, хто в результаті відповів правильно – вони просто змогли не піддатися першому імпульсу”.
Багато тисяч студентів відповідали на це запитання про м’яч і біту, і результати виявилися шокуючими. Більше половини студентів Гарварду, Массачусетського технологічного інституту і Прінстонського університету дали неправильну інтуїтивну відповідь. У менш престижних університетах цифра виявилася ще більшою – понад 80% неправильних відповідей.
Дане запитання “м’ячі і біти” є першим, яке розглядається в книзі Нобелівського лауреата: багато людей надмірно впевнені в собі і занадто сильно покладаються на свою інтуїцію. Схоже, що вони розглядають спробу подумати як не дуже приємну ідею, і по можливості уникають її.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас