Президент Португалії закликав терміново зупинити кризу в економіці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент Португалії закликав терміново зупинити кризу в економіці

509
Президент Португалії Каваку Анібал Сілва закликав до термінових дій, щоб зупинити “кризову хвилю” в економіці. Голова держави також попередив європейських лідерів про те, що поточний курс стає “соціально нестійким”.
У зверненні до країни Сілва сказав, що Португалія продовжить “виконувати свої міжнародні зобов’язання”, але одночасно закликав до жорсткої риторики з “Трійкою” міжнародних кредиторів в питанні посилення бюджетної політики в Португалії в обмін на кредитну допомогу в обсязі 78 млрд євро.
“Жорсткі заходи економії бюджетних коштів приводять до зниження продуктивності і низького рівня податкових надходжень. Ми повинні зупинити це порочне коло”, – сказав Сілва, попередивши, що вихід з кризи не буде знайдений, поки політика “Трійки” проводиться в інтересах кредиторів, а не інтересах “португальського народу”.
Його промова була нагадуванням, що криза в єврозоні ще далека від завершення. Португалія знаходиться на порозі третього року рецесії, і економісти попереджають, що збільшення податків тільки погіршить складну економічну ситуацію в країні. Рівень безробіття в Португалії піднявся з 13,7% до 16,3% за минулий рік, досягнувши 39% серед молоді.
Хоча підвищення податків зазнало критики з боку самих законодавців, бюджет, який включає в себе підвищення податків на 4,3 млрд євро ($5,6 млрд), був ухвалений більшістю законодавців. Зокрема, будуть підвищені податки на прибуток, на приріст капіталу, майно та на автомобілі, а також будуть скорочені витрати на 1 млрд євро.
Заходів економії явно не достатньо. До того ж політика затягування пасків викликає все нові масові протести. Вкотре підвищуються податок на доходи, податок на майно, акцизні збори. Крім того, ще більше скоротять пенсії та допомоги з безробіття, уріжуть витрати на освіту і науку.
Народне обурення у Португалії ґрунтується на “фіскальній терапії”, яка призведе до зростання середньої ставки податку на прибуток на 3,4%, який повинен скоротити дефіцит бюджету до 4.5% у 2013 р., в основному за рахунок підвищення податків.
Країні виділили 78 млрд євро і зобов’язали запровадити заходи жорсткої економії. Однак приводів для занепокоєнь Португалія подає все менше. Про це говорять макроекономічні дані, які вказують на повільне відновлення економіки країни. При цьому уряд очікує, що ВВП країни знизиться на 3% в 2012 р., а в 2013 р. скорочення складе 1%, але ці прогнози багато економістів вважають занадто оптимістичними
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас