2604
В Україні накрутили ціни на деякі продукти
Потепління, обіцяне синоптиками вже завтра-післязавтра, втримає ціни на овочі та картоплю, а ось апельсини-мандарини і м’ясо, навпаки, підуть вгору через наближення свят, вважають експерти «Сегодня». Як і прогнозував аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Ігор Стрелюк, через двотижневі морози і снігопади «другий хліб» подорожчав в торгових мережах з 2-2,5 грн/кг до 3,5-4. Аналогічна ситуація з морквою, буряком і капустою. Так, наприклад, білокачанну продають по 1,8 грн/кг (було 1,4-1,5), буряк і моркву – по 2,7-3. Стрелюк роз’яснив, що ціна овочів зростає приблизно на чверть через те, що в морози їх перевозять у нагрітих фурах, а не у відкритих вантажівках.
«Ціни на овочі все ж будуть повільно зростати, адже щодня їх собівартість збільшується через витрати на зберігання, – говорить директор інформкомпанії «ПроАгро» Микола Верницький. – Варто очікувати, що щомісяця кожен компонент борщу додасть 10-15 коп./кг. Яблука можуть дорожчати на 40-50 коп., а підгнилий «2-й сорт» потім виставлять зі знижкою». Це означає, що картоплю будемо купувати в січні по 2,5-2,8 грн/кг, моркву і буряк – по 3,1-3,2, цибулю – по 2,2-2,3 грн/кг, а наші яблука не по 6,5-7, як зараз, а по 8-9.
Втім, торговці обіцяють ціну не підвищувати, а навпаки, робити розпродажі. За словами топ-менеджера «Фуршету» В’ячеслава Говорухи, їм вигідніше продати дешевше, але отримати дохід з обороту, ніж витрачатися на зберігання. З ним згодна і експерт консалтингової компанії “ААА” Марія Колесник, але це стосуватиметься лише овочів і, можливо, вітчизняних яблук, які довго не зберігаються. А ось апельсини-мандарини перед Новим роком, навпаки, подорожчають на хвилі купівельного ажіотажу. До речі, іспанські мандарини вже в деяких мережах продають по 18 грн/кг (було по 16), єгипетські – по 15 (були 13-14). Зате не дорожчатимуть крупи, цукор і борошно – їх достатньо. Наприклад, ціна на гречку збережеться 8-9 грн/кг (в маркетах є на вагу навіть по 7).
Колесник також радить запасатися цукром для літніх консервацій, зараз він найдешевший, на вагу можна купити за 5,4-5,6 грн/кг. Борошно брати про запас не варто, в ньому заводяться жучки, а ціна навряд чи виросте: кіло і так коштує 4,8-5 грн кг, це вдвічі дорожче, ніж в опті. «Попит падає, пекарі беруть борошно за фіксованими цінами з Держрезерву та аграрного фонду, тому на прилавках ціни залишаться тими ж, а то і впадуть ще на 20-30 коп./кг», – вважає Верницький.
М’ЯСО. На жаль, новорічного зростання цін на м’ясо не уникнути, незважаючи на те, що пропозиція стала більшою. «У мороз м’ясо зберігається довше, та й до Різдва, коли закінчиться піст, його розметуть, тому свинячу вирізку на ринку можуть продавати і по 70 грн/кг, а сало по 45-50», – вважає Колесник.
За матеріалами: Сьогодні
Поділитися новиною