Митний Союз - це стратегія Росії з усунення конкурентів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Митний Союз - це стратегія Росії з усунення конкурентів

902
Приєднання України до Митного союзу (МС) може принести короткострокові вигоди, але погіршить довгострокові перспективи української національної економіки, вважають експерти, опитані агентством “Інтерфакс-Україна”.
“У довгостроковій перспективі вступ до МС може погіршити перспективи української економіки – Україна і члени МС знаходяться практично на одному рівні технологічного розвитку, і тому синергетичні ефекти від взаємних інвестицій і торгівлі дуже обмежені”, – вважає старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ільдар Газизуллін.
“Членство в МС може принести певну вигоду обмеженому колу експортерів, які сьогодні стикаються з винятками з режиму вільної торгівлі з цими країнами. Теоретично також можна припустити скасування експортних мит на енергоносії, що поставляються Росією Україні. Але кінцевий ефект від такого заходу залежить від того, яку політику ціноутворення на ринках енергоресурсів буде проводити Росія. Тож виграш може бути досить обмеженим в часі”, – зазначив директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський.
“Стратегічним завданням російської економіки є усунення конкуренції з боку пострадянських країн, що мають схожу лінійку продукції. Це означає, що Москва буде докладати всіх зусиль для того, щоб видавлювати конкурентних виробників з ринку, як це відбувається на ринку авіабудування, суднобудування та агрокомплексу та стимулювати перехід економіки країн-партнерів в сировинний сегмент, посилюючи їх залежність від російського попиту”, – підкреслив директор аналітичної групи Da Vinci Анатолій Баронін.
При цьому він додав, що МС є складовою частиною євразійського інтеграційного проекту, який передбачає ще більш глибоку подальшу інтеграцію, як економічну, так і політичну.
Як повідомлялося, президент України 18 грудня планував відвідати Російську Федерацію, щоб обговорити з президентом Росії питання вироблення взаємоприйнятного механізму взаємодії України з МС, але візит був перенесений.
Директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій також зазначив наявний потенціал впливу інтеграції з МС на цінову динаміку на внутрішньому ринку України.
“Низка імпортних мит МС сьогодні вищі, ніж аналогічні українські імпортні мита. Їх підвищення до рівня мит МС означає неминуче зростання цін для українських споживачів відповідних товарів”, – пояснив він.
При цьому, за його оцінкою, приєднання країни до МС практично не змінить статус українських виробників на ринках країн МС і статус виробників країн МС на ринках України: Україна вже досить впевнено присутня на ринках країн МС завдяки встановленому режиму вільної торгівлі.
За оцінкою Газизулліна, в даний час обмеження стосуються, так чи інакше, лише 10% загального обсягу українсько-російської торгівлі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас