Уряд може підняти ціну на газ для населення на 50% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд може підняти ціну на газ для населення на 50%

Енергетика
1932
У наступному році уряд може підвищити тарифи на газ та інші комунальні послуги на 20-50%. Про це, відповідаючи на запитання “Української енергетики”, під час прес-конференції повідомив експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МПЦД) Ільдар Газизуллін.
“Якщо подивитися на рівень цін “Нафтогазу” в середньому – це 430 доларів. Зараз українці платять близько 100 доларів за 1000 кубометрів. Відповідно ця різниця є досить високою і, якщо припустити, що ціни не знизяться істотно найближчим часом, то ціни для населення повинні бути приведені до того рівня паритету з імпортом. Ми говоримо про дуже істотне підвищення тарифів в кілька разів… Очевидно, що це не повинно відбутися протягом одного року, йдеться про певний перехідний період 3-4 роки, протягом якого уряд буде підвищувати щоквартально ці тарифи. На 2013 рік ми очікуємо, що уряд підвищить тарифи на газ в діапазоні 20-50%”, – сказав він.
Одним з чинників зростання тарифів, на думку фахівця, є те, наскільки швидко погіршаться зовнішні дисбаланси.
Експерт МПЦД з економічних питань Олександр Жолудь зазначив, що зниження цін на газ очікувати не варто. Крім цього, яскравим прикладом погіршення загальноекономічної ситуації є й те, що в третьому кварталі поточного року спостерігається падіння ВВП в більшості галузей, а “в четвертому кварталі ВВП буде в мінусі”.
Якщо ситуація в четвертому кварталі поточного року буде досить швидко погіршуватися, говорить Ільдар Газизуллін, уряд змушений буде досить швидко ухвалити рішення про підвищення тарифів.
Нагадаємо, минулого тижня голова Національної комісії, яка здійснює регулювання у сфері енергетики, Сергій Тітенко говорив про підвищення ціни на електроенергію для населення, яке споживає понад 800 кВт-год на місяць у 2013 році. Для інших побутових абонентів, за його словами, що споживають менші обсяги, тарифи планується зберегти на існуючому рівні.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас