Металевий долар міг би зберегти мільйони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Металевий долар міг би зберегти мільйони

Валюта
2902
Долар перестане бути паперовим і стане металевим. Таку можливість знову обговорюють в США. Аналітики стверджують, що випуск купюри обходиться казні занадто дорого: банкнота швидко приходить в непридатність, її доводиться вилучати з обігу, а натомість друкувати нову. То чи доведеться американцям звикати до дзвону монет у своїх гаманцях?
Здавалося б, дрібниця, а могла б допомогти заощадити американському бюджету мільйони. У Рахунковій палаті США порахували: вигода від заміни доларової купюри на металеву монету протягом 30 років могла б скласти майже $4,5 млрд.
Тобто економія від карбування – $147 млн на рік. Монета не тільки у виробництві вигідніша, але і термін служби у неї довший.
На підтримку ідеї заміни паперу на метал активно виступили виробники торгових апаратів, транспортники, а також гірничодобувні і металургійні компанії.
Однак населення – проти, і в цьому американці не схожі на інших. Навіть консервативна Британія, а разом з нею Канада, Австралія і Японія відмовилися від казначейських квитків низького номіналу.
Купюри номіналом в $1 становлять майже половину річного грошового тиражу в США. Термін зносу купюри – в середньому півтора роки, після чого їх доводиться вилучати з обігу і друкувати нові. Монети теж продовжують карбувати, хоч і меншими обсягами. У минулому році через упертість американців в небажанні використовувати доларові монети понад 40% дрібних монет повернулося в сховища Федерального резерву.
“Вони одну річ не продумали. Вилучати з обігу долари паперові – і замість них залишати металеві, щоб не було паралельного ходіння. І залишати тільки металеві. Тоді б це спрацювало”, – Володимир Рожанковський, директор департаменту “Норд-Капітал”.
Самостійно фінансова влада країни на вилучення купюр зважитися не може: потрібен спеціальний закон, який дозволить вивести купюри з обігу. Але Конгрес, мабуть, не готовий йти на непопулярні кроки. Поки доводи доцільності не подіяли, карбовані профілі американських президентів продовжують заповнювати сховища Федрезерву.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас