Україні можуть загрожувати штрафи від "Газпрому" від $2,7 млрд до $5,7 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні можуть загрожувати штрафи від "Газпрому" від $2,7 млрд до $5,7 млрд

Енергетика
687
Претензії «Газпрому» до НАК «Нафтогаз України», за попередніми розрахунками, в 2012 році можуть досягти $2,7 млрд у разі, якщо «Нафтогаз» імпортує лише 27 млрд куб. м, а не 33,28 млрд. куб. м (допустима мінімальна кількість газу, виходячи з чинного контракту). Тобто недобір може скласти 6,28 млрд. куб. м газу.
Про це у статті для ZN.UA пишуть Данило Курдельчук, заслужений юрист України, президент Укрінюрколегії, і Олександр Малиновський, партнер «Грант Торнтон Україна».
Що стосується можливих штрафів за недобір вже в наступному, 2013 році, то при скороченні імпорту газу до 24,5 млрд куб м (про що недавно оголосив міністр Бойко), штраф може скласти близько $3,8 млрд (при недоборі 8,78 млрд. куб. м).
Великі позовні претензії «Газпром» зможе пред’явити «Нафтогазу», якщо буде імпортовано тільки 20 млрд куб. м (такого розвитку подій не відкидає заступник голови правління «Нафтогазу» Вадим Чупрун). У такому разі штраф загрожує в розмірі близько $5,7 млрд.
Сума можливого штрафу розрахована, виходячи з ціни $430 за 1 тис. куб. м газу.
Якщо такі плани (скорочення імпорту російського газу – ред.) будуть втілені в життя, то очевидно, що «Газпром» пред’явить «Нафтогазу» претензії щодо оплати невибраного в 2013 році обсягу газу згідно з положенням «бери або плати» контракту (якщо тільки «Нафтогаз» і «Газпром» за взаємною згодою не врегулюють питання, пов’язані зі зменшенням обсягу відбору газу), резюмують юристи.
Разом з тим, уточнюють експерти, в поточному році імпорт в Україну російського газу, за умови збереження темпів відбору газу на рівні хоча б 2011 року, може перевищити обсяг, який Україна повинна оплатити в будь-якому випадку – 33,28 млрд. куб. м (допустима мінімальна кількість газу, виходячи з чинного контракту купівлі-продажу природного газу в 2009-2019 роках, укладеного між «Нафтогазом» і «Газпромом» 19 січня 2009 року). Що автоматично знімає питання виставлення «Газпромом» штрафу «Нафтогазу».
Нагадаємо, що за даними Держстату, за підсумками дев’яти місяців в Україну імпортовано 24,6 млрд куб. м (причому призначеного як для «Нафтогазу», так і для компанії Ostchem Holding Limited).
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас