Нацбанк Білорусі запропонував обмежити обіг готівки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк Білорусі запропонував обмежити обіг готівки

Валюта
1106
Національний банк Білорусі запропонував заборонити оплату готівкою товарів і послуг, вартість яких у 100 і більше разів перевищує розмір базової величини. Як повідомляє БЕЛТА, про це заявив заступник голови Нацбанку Сергій Дубков.
Базова величина, на основі якої, крім іншого, розраховуються штрафи і допомоги, складає 100 тисяч білоруських рублів, що за офіційним курсом місцевого ЦБ дорівнює 11,7 долара або 9,15 євро. Таким чином, в республіці може бути заборонена оплата готівкою покупок дорожчих 1170 доларів і 915 євро.
Дубков зазначив, що ця заборона відповідає міжнародному досвіду. Так, за його словами, в Італії не дозволяється оплачувати готівкою покупки дорожчі тисячі євро, в Греції – 1,5 тисячі євро, а у Франції – дорожчі трьох тисяч євро.
Крім того, додав Дубков, також планується заборонити покупцеві отримувати готівку в разі повернення покупок, оплачених “безготівково”. Представник ЦБ також звернув увагу, що в країні необхідно організувати цілодобовий доступ власників карток до банкоматів. Пропозиції Нацбанку, за словами Дубкова, планується закріпити законодавчо.
В даний час в Білорусі “безготівково” оплачується близько 12,8 відсотка покупок. У порівнянні з минулим роком, показник виріс на 2 відсоткові пункти – він становив 10,8 відсотка. Зараз білоруські банки емітують картки платіжних систем Visa і MasterCard, а також місцевої системи “Белкарт”. До даного моменту в Білорусі випущено вже 10 мільйонів банківських карток за чисельності населення 9,5 мільйона людей.
Для порівняння, в Росії частка безготівкових платежів становить близько 10 відсотків. При цьому до 2017 року цифра має зрости до 15-17 відсотків. У Росії Міністерство фінансів також розробило законопроект, що забороняє видачу зарплати готівкою, а також оплату “живими” грошима покупок дорожчих 600 тисяч рублів. Документ досі не узгоджений профільними відомствами.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас