Кабмін схвалив введення утилізаційного збору на автомобілі з преференціями для українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін схвалив введення утилізаційного збору на автомобілі з преференціями для українців

Казна та Політика
1382
Кабінет міністрів схвалив законопроект про введення утилізаційного збору на автомобілі, яким вітчизняним виробникам надаватимуться преференції з його сплати.
Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів України Едуард Ставицький.
«Ми затвердили законопроект і затвердили постанову про направлення його до Верховної Ради», – сказав Е.Ставицький.
Він також повідомив, що документ буде переданий ВР після того, як робоча група уточнить деякі цифри в документі.
Е.Ставицький уточнив, що утилізаційний збір буде діяти на імпортні автомобілі, а вітчизняні виробники отримають преференції.
«На вітчизняні ми теж вводимо, але там у нас буде для внутрішнього виробника передбачена спеціальна процедура, як в Європі і Росії, яка дозволятиме давати деякі преференції для вітчизняного виробника», – сказав Е.Ставицький.
Він висловив сподівання, що закон про введення утилізаційного збору буде схвалений парламентом і підписаний Президентом до кінця року.
«Сподіваємося, що в цьому році закінчимо всю процедуру», – сказав Е.Ставицький.
Крім того, він уточнив, що на сьогоднішній день утилізаційний збір на російські автомобілі в Україні не діє, оскільки не були виконані всі процедури з його введення.
«На даному етапі збір не діє», – зазначив Е.Ставицький.
Як повідомлялося, раніше уряд підготував проект постанови, яким дія утилізаційного збору поширюється не тільки на автомобілі з Росії, але і на імпорт цієї продукції з усіх країн. При цьому планувалося домовитися з РФ про незастосування цього збору у двосторонній торгівлі шляхом встановлення національних режимів. Однак відповідна міжурядова угода, згідно з якою Україна і Росія введуть такий режим, так і не була підписана, як планувалося, 28 вересня в рамках проведення саміту голів урядів СНД у Ялті. Постанова про дію утилізаційного збору на весь імпорт автомобілів ухвалена не була.
З 1 вересня Росія ввела утилізаційний збір на імпортні автомобілі. За оцінкою експертів, дія цього збору може зробити українські автомобілі в РФ на 10-12% дорожчими. Збір був введений з метою захисту російського автопрому в умовах різкого зниження мит після вступу РФ до СОТ.
У відповідь 14 вересня Україна ввела утилізаційний збір на імпортовані з Росії автомобілі та автобуси.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас