У резерви НБУ варто включити зерно і метал, - точка зору — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У резерви НБУ варто включити зерно і метал, - точка зору

Казна та Політика
2825
Державі варто задуматися про включення в золотовалютні резерви Національного банку складських розписок на матеріальні активи.
Таку думку висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. «Згідно з українським законодавством, складські розписки є цінними паперами. Їх можна емітувати, купувати і продавати. На зерно це реально і нескладно зробити. На метал є проблеми, але їх можна вирішити», – констатував експерт.
За словами пана Охріменка, українська економіка дуже перекошена в бік валют, при тому що будь-яка грошова одиниця знецінюється. «Недарма інвестори під час кризи масово позбуваються від валюти і скуповують матеріальні активи (золото, нерухомість, нафту тощо). В 2009 році, наприклад, був бум нафтових деривативів», – зазначив президент Українського аналітичного центру.
У той же час Олександр Охріменко звернув увагу, що при «товарному» варіанті формування золотовалютних резервів існує ризик їх коливання через зміни цін, наприклад, на зерно. У свою чергу аналітик “Ерсте Банку” Мар’ян Заблоцький вважає, що центробанку все ж доцільно тримати в резервах лише валюту та банківські метали. «Подібні глобальні трансформації призведуть до збою в монетарних системах», – не відкидає директор аналітичної групи «Da Vinci AG» Анатолій Баронін.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас