Інфляція за підсумками року може виявитися нижчою, ніж очікувалось раніше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція за підсумками року може виявитися нижчою, ніж очікувалось раніше

372
Зростання цін в останні два місяці до кінця року може прискоритися, однак за підсумками року воно навряд чи перевищить 1,5%. Таку думку висловила експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Марія Сальникова.
«У зв’язку з тим, що показники інфляція у вересні і жовтні виявилася набагато нижчими від очікувань – 0,1% і 0% відповідно, ми переглянули наш прогноз темпів зростання цін з 3-3,5% до 1,5%. Нижчі темпи інфляції пов’язані як зі слабким ціновим тиском, так і з уповільненням економічного зростання в країні на тлі боргової кризи в єврозоні», – зазначає Сальникова.
Зростання цін в Україні залишається низьким, порівняно з іншими країнами СНД. Так, наприклад, в Росії інфляція з початку року становить 5,6%, в Казахстані – 4,6%, і тенденція прискорення зростання цін триває. Показники економічного зростання в цих країнах також вищі, ніж в Україні, що підтверджує тезу певної залежності інфляційних показників від зростання економіки.
Нагадаємо, що за даними Державної служби статистики України базова інфляція (базовий індекс споживчих цін) в Україні в жовтні 2012 року проти вересня становила 0,1%, з початку року (жовтень 2012 року до грудня 2011 року) – 0,6%.
У НБУ відзначають, що такі показники викликані, по-перше, стабільністю курсу, а по-друге – дуже низькою інфляцією в країнах-торговельних партнерах України.
Свої прогнози щодо рівня інфляції на кінець року роблять і інші експерти. Так, за словами головного економіста Dragon Capital Олени Білан, в останні місяці 2012 року слід очікувати прискорення інфляції, при цьому за підсумками 2012 року інфляція складе близько 2%.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас