Українські промислові підприємства чекають серйозні проблеми - екс-міністр економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські промислові підприємства чекають серйозні проблеми - екс-міністр економіки

1239
Колишній міністр економіки України Богдан Данилишин вважає, що українські промислові підприємства чекають серйозні проблеми.
Про це він написав на своїй сторінці в мережі Facebook, порівнюючи економічну ситуацію в Україні в поточному і в 2011 році.
«Економічне відновлення в 2011 році забезпечувалося насамперед галузями реального сектора економіки, серед яких ключові позиції займали переробна промисловість, сільське господарство і будівництво. У 2012 році ситуація дуже змінилася. Можна стверджувати, що деякий приріст ВВП у першому півріччі 2012 р. сформований, в першу чергу, сировинними галузями (добувна промисловість та сільське господарство), а також сферами транспорту і торгівлі, що пов’язано з підготовкою та проведенням Євро-2012», – вважає Б.Данилишин.
Він підкреслив, що в цьому році в Україні не реалізовано жодної економічної реформи.
«Реформи і структурні трансформації в Україні не відбувалися. У 2012 році продовжувалося погіршення структури інвестування промислового виробництва, в якій випереджаючими темпами зростала частка базових галузей. За I півріччя 36% промислових інвестицій були спрямовані у добувну промисловість, з них 27% – у видобуток паливно-енергетичних корисних копалин, 22,4% склала частка виробництва електроенергії, газу та води, 10,3% – металургії. У той же час низьке інвестиційне забезпечення переробних галузей (зокрема, лише 7,7% промислових інвестицій було спрямовано у машинобудування) формує ризики для вдосконалення структури економіки за рахунок підвищення частки високотехнологічних виробництв. Все це тільки заморожує олігархічну структуру економіки і гальмує модернізаційні процеси», – вважає Б.Данилишин.
Він підкреслив, що зростання промислового виробництва за підсумками січня-вересня сповільнилося і склало мінус 1,2% (0,4% у січні-серпні 2012 року), що є найнижчим кумулятивним показником поточного року, вересень 2012 року до вересня 2011 року – мінус 7%.
«Що б хто не говорив, але економіка України, як і в попередні періоди, не була готова до такого різкого спаду. Можна сказати, що пролог кризи запущений. Хоча нинішня влада мала відносну передишку – запас міцності і можливості для реформування економіки та здійснення структурних змін більше двох років. Однак ніякі зміни не відбулися. Обмежене кредитування реального сектору економіки та високі відсоткові ставки за кредитами стали каталізаторами уповільнення економічного зростання. Ці явища посилюються девальваційними тенденціями на валютному ринку багатьох країн світу, в той час як курс гривні відносно долара США тримається на фіксованому рівні протягом тривалого періоду, що негативно впливає на конкурентоспроможність вітчизняної продукції та супроводжується втратою ринків збуту – як зовнішніх, так і внутрішніх», – зазначив Б.Данилишин.
Він також зазначив, що в поточному році на розвиток промисловості впливають негативні процеси, які супроводжуються відновленням рецесійних тенденцій в окремих країнах Європи і формуванням низької цінової динаміки на українські товари на зовнішньому ринку. Найбільшу глибину падіння демонструють галузі переробної промисловості, у тому числі і переробки сільськогосподарської продукції.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас