Корпорація Порошенка може вийти на Московську біржу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Корпорація Порошенка може вийти на Московську біржу

Фондовий ринок
373
ПАТ “Автомобільна компанія “Богдан Моторс”, що об’єднує виробничі активи одного з провідних українських автовиробників – корпорації “Богдан”, вивчає можливість виведення своїх акцій на Московську біржу, повідомило інформоване джерело на ринку.
За його словами, в даний час відпрацьовуються питання відповідності цього пілотного для українських емітентів проекту всім вимогам валютного і корпоративного законодавства двох країн.
Джерело додало, що в разі успішного вирішення цих питань проект планується здійснити вже в кінці цього – на початку наступного року.
У корпорації “Богдан” агентству “Інтерфакс-Україна” не стали коментувати цю інформацію.
Раніше голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку України (НКЦПФР) Дмитро Тевелєв повідомив, що два українські емітенти в даний час здійснюють пілотні проекти з виведення своїх цінних паперів на Московську біржу.
АК “Богдан Моторс” в даний час об’єднує виробничі активи корпорації “Богдан” з виробництва легкових автомобілів потужністю 120-150 тис. од. (Lada, Hyundai і автомобілі під власним брендом) в Черкасах і автобусів та тролейбусів в Луцьку потужністю 6 тис. од. на рік.
Компанія в 2011 році скоротила чистий збиток в 43,4 рази – до 5,89 млн грн, а її чистий дохід зріс в 2,3 рази – до 3 млрд 952,76 млн грн. Виробництво автотранспорту на потужностях АК “Богдан Моторс” зросло на 3%, порівняно з 2010 роком – до 21,093 тис. од.
Компанія в поточному році планувала вийти на беззбиткову діяльність і збільшити виручку від реалізації мінімум на 7% до 2011 року, однак за фактом виробничі та фінансові показники погіршилися. Зокрема, за січень-вересень 2012 року “Богдан Моторс” збільшив чистий збиток на 81% – до 255,97 млн грн, а його чистий дохід скоротився майже на 28% – до 884,16 млн грн.
За цей період корпорація скоротила виробництво автотранспортних засобів більш ніж на третину, в порівнянні з тим же періодом 2011 року – до 10,743 тис., при цьому у вересні не було випущено жодного легкового автомобіля і тільки один автобус.
У корпорації неодноразово підкреслювали, що завод практично знаходиться на межі зупинки з урахуванням відсутності збуту техніки, як на внутрішньому ринку через відсутність дієвих кроків України з підтримки автопрому та стимулювання ринку, так і на експорт через введення утилізаційного збору Росією – основним експортним ринком.
В даний час акції “Богдан Моторс” котируються на “Українській біржі”, найбільшим акціонером якої з часткою 43% є Московська біржа, за курсом 0,0518 грн за акцію, що відповідає капіталізації 228,2 млн грн, тоді як на початок року ціна акцій становила 0,21-0,23 грн за штуку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас