Між Ізраїлем та Туреччиною стрімко зростає напруга — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Між Ізраїлем та Туреччиною стрімко зростає напруга

1449
6 листопада у Стамбулі почався гучний процес проти чотирьох ізраїльських генералів, яких звинувачують в убивстві пропалестинських активістів. Однак суд триває за відсутності обвинувачених.
Ще одне випробування для напружених турецько-ізраїльських відносин – Туреччина починає процес над колишніми воєначальниками Ізраїлю. Для кожного з чотирьох генералів прокуратура вимагає дев’ять довічних ув’язнень. Саме стільки турецьких громадян загинуло 2010 року під час ізраїльського штурму судна з гуманітарним вантажем, яке йшло в Газу.
Генералів, у тому числі колишнього голову генерального штабу Збройних Сил Ізраїлю Ґабі Ашкеназі, будуть судити за їхньої відсутності. Ізраїль вже назвав суд “великим спектаклем” та відмовився від співпраці з турецьким правосуддям у цій справі. Багато експертів сумніваються, що розгляд подібної справи – у компетенції турецького кримінального суду.
Понад два роки тому пропалестинські активісти з 37 країн спробували потрапити на судні Mavi Maramara до Сектору Газа крізь блокаду, влаштовану Ізраїлем. Так звана “Флотилія свободи” мала на меті доставити гуманітарну допомогу палестинцям. Однак ізраїльські військові зірвали цей план. В результаті військової операції зі штурму флотилії дев’ять турецьких активістів було вбито, ще тридцять поранено.
Це буде “історичний процес”, каже жінка-адвокат Ґульден Сонмез, член правління ісламської гуманітарної організації IHH, до лав якої належали убиті. “Якщо ізраїльські офіцери будуть визнані винними, їх зможе заарештувати Інтерпол у будь-якому місці світу”,- твердить Сонмез.
Три умови до Ізраїлю
Тим часом багато оглядачів вважають процес сумнівним і не розраховують, що прокуратура зможе втілити у життя ті міри покарання, яких вимагає.
Консервативний уряд в Анкарі зажадав офіційного вибачення з боку Ізраїлю за напад на цивільну флотилію, фінансового відшкодування сім’ям загиблих активістів, а також послаблення блокади Сектору Газа. “Якщо Ізраїль хоче нормалізувати відносини зі своїм найголовнішим другом в ісламському світі, він має виконати три умови”,- заявив турецький міністр з європейських питань Еґемен Баґіс під час візиту до Берліна 31 жовтня.
Старі партнери, нові тертя
“Ми вважаємо, що турецький уряд на чолі з прем’єр-міністром Реджепом Таїпом Ердоганом занедбав відносини з Ізраїлем, щоб посилити вплив Туреччини в ісламському світі,- заявив ізраїльський дипломат, який не захотів розголошувати свого імені. – Але в інтересах обох країн поліпшувати стосунки. Це підтверджують нові виклики у регіоні”.
У свою чергу, в Анкарі очікують виборів в Ізраїлі, запланованих на січень наступного року. Дипломати сподіваються, що результати цих виборів матимуть позитивний вплив на турецько-ізраїльський діалог. Тим часом лінія Ердогана, на думку оглядачів, залишиться незмінно жорсткою. Під час нещодавнього візиту до Берліна він дав зрозуміти, що продовжує наполягати на послабленні блокади Сектору Газа.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас