Через "псевдоімпорт" з України були виведені близько $10 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через "псевдоімпорт" з України були виведені близько $10 млрд

1166
У цьому році з України було виведено близько $10 млрд як сплата за імпортні товари, які фактично не були поставлені в Україну. Кабмін через 9 місяців схаменувся і вирішив поставити перепону такому «псевдоімпорту».
Кабінет міністрів 29 жовтня схвалив зміни до Порядку визначення строку та умов завершення імпортної операції без ввезення товару на територію України. Зміни повинні зруйнувати схеми виведення валютних коштів за кордон з використанням «псевдоімпорту».
Зокрема, Кабмін виключив норму, яка «замість сприяння пожвавленню зовнішньоекономічної діяльності та збільшенню обсягів надходжень платежів до бюджету використовувалася суб’єктами підприємницької діяльності для необґрунтованого виведення валютних коштів за кордон».
Завдяки цій нормі гроші виводилися з України нібито для купівлі товару, який повинні поставити в треті країни. Ці країни розраховувалися векселями, заборгованість за якими, як правило, була фіктивною. Тим не менш, валютна операція вважалася завершеною і знімалася уповноваженим банком з контролю. При цьому такі дії давали можливість ухилятися від відповідальності за порушення законодавства у сфері валютного контролю.
У Кабміні також заявили, що мають намір посилити контроль за дотриманням валютного законодавства та повнотою декларування податків компаніями-імпортерами.
Нагадаємо, раніше в інтерв’ю ZN.UA голова Національного банку України (НБУ) Сергій Арбузов заявив, що експортери навмисно затримують на своїх закордонних рахунках валютну виручку за продані товари, формуючи таким чином штучний дефіцит платіжного балансу України.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас