Успіх "Свободи" зумовлений скасуванням графи "проти всіх" - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Успіх "Свободи" зумовлений скасуванням графи "проти всіх" - експерт

4392
Значне зростання рейтингу ВО «Свобода» на парламентських виборах пояснюється так званим протестним голосуванням. Про це заявив голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.
«Частина протестно налаштованих людей, не побачивши в бюлетені графи «проти всіх», голосували за «Свободу». Це головним чином протестне голосування. Крім цього, частина виборців хотіла додати опозиції радикальності і проголосували за найбільш радикальну опозиційну силу, якою вважають «Свободу». Це не ідеологічне голосування. Голосували не за ідею українського націоналізму. Це фактично голосування за найбільшого антагоніста Партії регіонів», – заявив політолог.
Як зазначає Фесенко, причина значного зростання рейтингу «Свободи» також може бути пов’язана з тим, що окремі виборці вважають, що зокрема, «Кличку не вистачає досвіду, а щодо опозиції є сумніви, наскільки вона здатна протестувати (проти нинішнього режиму – Ред.)».
Водночас, на думку Фесенка, «успіх «Свободи» створює чудову можливість для політтехнологів Януковича в контексті президентських виборів».
«На цих виборах політтехнологи ПР працювали на вирівнювання рейтингу опозиційних сил для того, щоб забезпечити перше місце Партії регіонів за партійними списками. Така ж технологія може використовуватися для того, щоб вирівнювати рейтинги опозиційних лідерів. Для того, щоб зробити найбільш комфортний варіант під президентські вибори – участь в другому турі Олега Тягнибока. За даними соцопитувань, єдиний кандидат, який програє Януковичу без проблем, є Тягнибок. Раніше це було фантастикою, зараз – це питання техніки і часу», – зазначає Фесенко.
«Я не кажу, що це вже було на цих виборах, але результати їх створюють передумови для цього», – додав він.
Нагадаємо, як повідомляли екзит-поли, ВО «Свобода» потрапить до нової ВР: за різними оцінками партія набирає 11% – 12,5%.
Як відомо, на закордонних виборчих дільницях ВО «Свобода» здобула перемогу.
За матеріалами:
Тиждень.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас