У НБУ помітили, що в Україні економіка зростає повільніше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ помітили, що в Україні економіка зростає повільніше

577
Зростання валового внутрішнього продукту у січні-вересні 2012 року сповільнилося до 1,5%, проти показника аналогічного періоду 2011 року.
Про це йдеться у підготовленій Департаментом економічного аналізу і прогнозування Національного банку аналітичній записці, повідомляє прес-служба НБУ.
У документі зазначається, що підвищення соціальних стандартів населення сприяло підтримці високих темпів зростання реальних заробітних плат, що, у свою чергу, забезпечило збереження високого рівня внутрішнього попиту.
Так, зростання обороту роздрібної торгівлі за січень-вересень становило 16% порівняно з відповідним періодом 2011 року, збільшення обсягу наданих послуг за січень-серпень – 11,2%.
Також зазначається, що поступове відновлення економічної активності у світі сприяло уповільненню падіння індексу світових товарних ринків CRB останні чотири місяці, що позитивно вплинуло на показники металургійного виробництва.
Падіння обсягів виробництва сповільнилося з 12,5% у серпні у річному вимірюванні до 9,4% у вересні, а за вирахуванням сезонного чинника зростання у вересні становило близько 1%.
За даними НБУ, у вересні також спостерігалося уповільнення падіння обсягів будівельних робіт до 15% з 16,3% у серпні в річному вимірюванні, зокрема відбулося зростання обсягів робіт з підготовки будівельних ділянок більш ніж на 10% у річному вимірюванні, що свідчить про поступове відновлення активності галузі.
У відомстві відзначають, що введення з 1 вересня Росією утилізаційного збору на автомобілі, що імпортуються, зумовило зменшення обсягів машинобудування на 20,1% у річному вимірюванні, зокрема, виробництва легкових автомобілів на 36,3%.
Саме цей чинник, як вважають у НБУ, визначив зниження обсягів промислового виробництва у вересні на 7% у річному вимірюванні, а за 9 місяців – на 1,2% порівняно з відповідним періодом 2011 року.
“За оцінками Департаменту економічного аналізу і прогнозування, саме через негативну динаміку в машинобудуванні зростання ВВП за 9 місяців трохи сповільнилося і становило трохи менше 1,5% порівняно з відповідним періодом 2011 року”, – зазначається в аналітичній записці.
Як повідомлялося, міжнародна компанія Ernst&Young знизила прогноз зростання ВВП України у 2012 році з 3,1% до 1,7%.
За матеріалами:
Реальна економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас