Україні поки що закритий шлях на Захід - німецька преса — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні поки що закритий шлях на Захід - німецька преса

3095
Провідні німецькі ЗМІ коментують підсумки парламентських виборів в Україні. Вони розмірковують над тим, чи “розморозить” ЄС переговори з офіційним Києвом щодо Угоди про асоціацію.
Газета “Frankfurter Allgemeine Zeitung” аналізує європейські перспективи України після виборів до Верховної Ради: “Після такого нищівного, але влучного вироку міжнародних спостерігачів про українські парламентські вибори шлях на Захід для України поки що закритий. Якщо в Києві незабаром не відбудеться докорінних змін, то вже напрацьована Угода про асоціацію між Україною та ЄС може перекочувати в архіви, як ілюстрація марних зусиль. Євросоюз не може діяти інакше, якщо він хоче зберегти довіру до себе як до спільноти, що базується на демократичних цінностях. Така ситуація є поганою для обох сторін, і ось з якої причини: збільшується ризик того, що президент Янукович, задля збереження своєї влади, заведе країну в російську орбіту. В такому разі демократичний розвиток України залежатиме від політичних розкладів не лише в Києві, а й у Москві.”
Газета “Süddeutsche Zeitung” звертає увагу на політичну апатію виборців в Україні:
“Сумна реальність: жоден інший народ не розчарувався в своїй європейській мрії настільки сильно. Річ не у тому, що ця мрія зовсім зникла – боронь Боже! Прийом футбольного чемпіонату Європи, наприклад, спричинив в країні велику ейфорію. Але в цій самій великій країні чинилася наруга над золотим глянцем європейських цінностей, причому робили це як Янукович і його соратники, так і частина опозиції. Опозиція, довкола ув’язненої Юлії Тимошенко, взяла непоганий результат. Якщо врахувати масштабні виборчі махінації напередодні дня голосування, то партії, критично налаштовані до нинішньої влади, переконали майже половину виборців. Однак і цього замало. До нового повстання, другої Помаранчевої революції ще далеко. “
“Розчарування багатьох виборців призвело до найнижчої за весь час незалежності виборчої активності – 58 відсотків. Від цього розпачу отримали дивіденди екстремісти”, – коментує газета “Welt”:
“Комуністи, після довгої перерви, знову мають більше десяти відсотків голосів. Націоналісти вперше потрапили до парламенту. Тим не менше: демократична опозиція здобула солідну підтримку по всій країні, незважаючи на переслідування та ув’язнення багатьох політиків. Ще одним актором на політичній сцені став чемпіон світу з боксу Віталій Кличко. Отож, плюралізм в Україні зберігається. Брюссель та Київ тепер мають заново переосмислити, як далі бути із процесом отримання асоціації в ЄС, який застопорився. Україні потрібен сигнал: не лише на адресу сьогоднішнього президента, але й насамперед громадянам, які тут житимуть завтра”.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас