Центробанки Японії та Індії збільшують стимуляцію економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Центробанки Японії та Індії збільшують стимуляцію економіки

258
Банк Японії за підсумками одноденного засідання у вівторок зберіг незмінною базову відсоткову ставку, що становить 0-0,1% річних, але збільшив обсяги купівлі активів, що відповідало очікуванням ринку.
Загальний обсяг стимулюючих заходів японського ЦБ збільшений приблизно на 11 трлн ієн – з 80 трлн до 91 трлн ієн, йдеться у його прес-релізі. У тому числі програма викупу активів розширена з 55 трлн до 66 трлн ієн, програма екстреного кредитування збережена на рівні 25 трлн ієн.
Як відзначає агентство Bloomberg, це вже другий крок ЦБ з підтримки економічного зростання за два місяці, що є рекордом для Банку Японії за останнє десятиліття.
Програма викупу активів розрахована на 40 трлн ієн до кінця 2012 року, 53 трлн ієн до 30 червня 2013 року і 66 трлн ієн до 31 грудня 2013 року. Банк Японії передбачає такий підсумковий розподіл активів: 39 трлн ієн в японських держоблігаціях, 19,5 трлн ієн в казначейських векселях, 2,2 трлн ієн в комерційних паперах, 3,2 трлн ієн в корпоративних облігаціях, 2,1 трлн ієн в біржових індексних фондах (ETF) і 0,13 трлн ієн в японських фондах нерухомості.
У цьому році, щоб підтримати зростання, що слабшає, економіки, ЦБ Японії вже тричі розширював обсяг стимулюючих заходів за рахунок збільшення купівлі активів, попередній раз – на вересневому засіданні.
“Є великий шанс, що Банк Японії буде змушений знову пом’якшити політику в січні або лютому, враховуючи політичний тиск та уповільнення економічного зростання”, – вважає головний аналітик ринків з фіксованим доходом Barclays Plc в Токіо Тотаро Моріта.
Резервний банк Індії (РБІ, ЦБ країни) також ухвалив рішення про підтримку економіки, знизивши базову відсоткову ставку з 4,5% до мінімальних за 36 років 4,25% річних. Цього кроку чекали 19 з 33 аналітиків, опитаних агентством Bloomberg, ще четверо прогнозували зниження ставки до 4%, решта не розраховували на зміну курсу грошово-кредитної політики.
РБІ зважився на подальше стимулювання економічного зростання, незважаючи на високі темпи інфляції, що досягають майже 8%. За оцінками ЦБ, зниження вартості кредитування еквівалентно вливанню в банківську систему 175 млрд індійських рупій ($3,24 млрд).
Зростання індійської економіки сповільнилося в квітні-червні до 5,5% у річному вирахуванні, мінімуму з 2009 року, при планованому урядом підйомі на 8%.
Індійський центробанк підвищив оцінку інфляції на поточний фінансовий рік, що завершується 31 березня, з 7% до 7,5% і знизив прогноз зростання ВВП з 6,5% до 5,8%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас