ЄС готовий взяти фінансову участь у модернізації української ГТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС готовий взяти фінансову участь у модернізації української ГТС

Енергетика
426
Європейський Союз готовий приєднатися до проекту модернізації української газотранспортної системи як інвестор, як тільки Україна озвучить умови цього проекту.
Про це заявив посол, голова представництва Євросоюзу в Україні Ян Томбінський на прес-конференції у вівторок у Києві.
“ЄС приєднається до цього проекту як інвестор, коли будуть сформовані всі умови”, – сказав Ян Томбінський.
Посол зазначив, що однією з важливих умов даного проекту, який готує Міністерство енергетики та вугільної промисловості України, є оцінка активів ГТС.
Нагадаємо, що результати оцінки активів української ГТС мали бути оприлюднені ще в серпні цього року. На думку експертів, причиною відстрочки є призупинення переговорного процесу щодо створення міжнародного консорціуму з управління українською газотранспортною системою.
Україна розглядає варіант створення тристороннього консорціуму з управління її газотранспортною системою за участю Росії і Європи як найбільш оптимальний.
Консорціум потрібен Україні для модернізації ГТС, збільшення її можливостей і обсягів прокачування. Однак реалізація цього проекту вимагає вкладення значних коштів. Згідно з оцінками британської компанії Mott MacDonald, яка в 2011 р. виконала попереднє техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) модернізації ГТС України, разом з ремонтом магістральних газопроводів, компресорних станцій і встановленням нових газовимірювальних агрегатів, а також сучасної системи управління ГТС, роботи обійдуться “Укртрансгазу” (“Нафтогазу України”, а значить, і газоспоживачам країни) мінімум в $4,8 млрд за семирічний період.
Українська ГТС оцінювалася вже двічі: у 2007 р. – в $24,8 млрд, в 2009 р. – в $9,9 млрд. Навесні цього року Україна оголосила тендер на вибір оцінювача активів ГТС, переможцем якого стала компанія Baker Tilly Ukraine (Бейкер Тіллі Україна ЕК).
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас