Парламент Грузії буде розслідувати злочини часів Саакашвілі - такого, як з Тимошенко, не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент Грузії буде розслідувати злочини часів Саакашвілі - такого, як з Тимошенко, не буде

1088
У парламенті Грузії буде створена комісія з розслідування злочинів, скоєних у період правління президента Михайла Саакашвілі. Про це РИА Новости заявив спікер парламенту Давид Усупашвілі, який був обраний на цю посаду в неділю, 21 жовтня.
“Я підозрюю, що багато речей скоро стануть публічними, і ми дізнаємося про конкретні факти насильства, елітарної корупції, політичного переслідування. Але ми повинні пройти по дуже вузькій стежині, щоб не зробити крок ні в реваншизм, ні в байдужість”, – зазначив спікер парламенту. Він окремо підкреслив, що в майбутньому розслідуванні не можна йти тим шляхом, який обрала українська влада в справі колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.
В даний час, нагадаємо, Тимошенко відбуває семирічний термін за звинуваченням в укладанні невигідних для республіки газових контрактів з Росією. Стосовно екс-прем’єра розслідуються ще кілька справ – її звинувачують, зокрема, в ухиленні від сплати податків і замаху на розкрадання бюджетних коштів. Прихильники Тимошенко в Україні, а також деякі зарубіжні політики вважають її політв’язнем.
Комісію з розслідування гучних злочинів у Грузії, як передбачається, очолить дружина спікера парламенту Тінатін Хіджашелі. Вона, як і Усупашвілі, є одним з лідерів Республіканської партії. Розслідування всіх справ планується завершити протягом одного року.
За місяць до парламентських виборів у Грузії, нагадаємо, розгорівся гучний скандал, пов’язаний зі знущаннями над ув’язненими в тбіліській в’язниці. Записи тортур поширили опозиційні ЗМІ, спровокувавши численні акції протесту. Вони призвели до відставки міністра з виконання покарань і глави МВС. Деякі джерела, в тому числі автор відеозапису тортур в Глданській тюрмі, стверджували, що високопоставлені силовики були в курсі, що відбувається. Розслідування справи, порушеної за фактом тортур, ще не завершено.
Після перемоги коаліції “Грузинська мрія” на виборах, її лідер Бідзіна Іванішвілі пообіцяв, що новий уряд продовжить розслідування ще однієї гучної справи – про смерть колишнього прем’єр-міністра і соратника Саакашвілі Зураба Жванії. Він був знайдений мертвим в ніч на 3 лютого 2005 року в квартирі в Тбілісі. За офіційною версією слідства, причиною смерті став нещасний випадок – отруєння чадним газом. Однак деякі представники опозиції стверджували, що це було вбивство, і вказували на президента як на можливого замовника злочину.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас