Греція розпродасть більшу частину держвласності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція розпродасть більшу частину держвласності

Казна та Політика
1682
Греція планує оголосити конкурси з продажу чи здавання в оренду частини державних активів, у тому числі, найбільшого нафтопереробного заводу і двох портів, в спробі розплатитися з боргами і виконати умови надання міжнародної допомоги.
Ці угоди стануть частиною другої хвилі приватизації – шість інших проектів плануються до завершення на початку 2013 року.
“У нас є кілька важливих активів і конкурсів, які мають бути оголошені протягом найближчих місяців”, – заявив глава агентства з приватизації HRADF Янніс Еміріс.
Афіни планують оголосити конкурси з продажу часток у НПЗ Hellenic Petroleum, двох найбільших портах країни в Піреї і Салоніках, другій за величиною водопровідній компанії Thessaloniki Water, а також в Larco, одному з найбільших виробників нікелю в світі.
Греція також планує пошук інвесторів для найбільшого аеропорту країни у Афінах, автостради Егнатія, а також невеликих регіональних аеропортів та стоянок яхт.
Приватизація – основна ставка Греції, яка намагається виплатити борги і врятуватися від банкрутства. Згідно з умовами плану допомоги ЄС і МВФ, передбачається, що Афіни зберуть 19 млрд євро ($25 млрд) до кінця 2015 року і близько 50 млрд євро до кінця 2020 року за рахунок продажу активів.
Однак, Греція вже не змогла виконати декілька орієнтирів, зумівши зібрати лише близько 1,6 млрд євро з моменту надання Афінам першої програми допомоги в травні 2010 р.
Відсутність прогресу пояснюється небажанням уряду Греції продавати активи, політичною нестабільністю і малим інтересом інвесторів в умовах боргової кризи і небезпеки вильоту країни з єврозони.
Новий коаліційний уряд Греції на чолі з прем’єр-міністром Антонісом Самарасом пообіцяв відновити приватизацію. Минулого місяця був підписаний договір про лізинг торгового центру в Афінах. Також планується до листопада продати державне лотерейне агентство.
Очікується, що перші великі угоди з продажу газової компанії DEPA і 33% в гральній компанії OPAP будуть завершені на початку наступного року.
За словами Еміріса, Греція сподівається, що, крім скорочення боргу, приватизаційна програма дозволить залучити близько 60 млрд євро інвестицій, створити 50 тис. робочих місць і отримувати 3 млрд євро у вигляді щорічних податкових платежів, збільшуючи ВВП на один процентний пункт щороку.
Нагадаємо, Citi знизив можливість виходу Греції із зони євро в найближчі рік-півтора з 90% до 60% у зв’язку зі зміною ставлення провідних країн-учасниць блоку до грецької проблеми і невеликим зменшенням бюджетного дефіциту Греції.
За матеріалами:
reuters.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас