Португалія різко підвищить податки в 2013 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Португалія різко підвищить податки в 2013 році

Казна та Політика
502
Уряд Португалії в понеділок увечері оприлюднив проект бюджету на 2013 рік, що передбачає різке підвищення податків, пише газета The Wall Street Journal.
Основні положення проекту, змальовані кабінетом міністрів раніше в цьому місяці, викликали різку критику профспілок, а також представників опозиційних партій, які вважають, що подальше “закручування гайок” задушить середній клас і дрібні компанії.
Проект бюджету передбачає зниження державних витрат у наступному році на 1 млрд євро і підвищення податків на 4,3 млрд євро. Близько 2,8 млрд євро планується залучити за рахунок скорочення кількості категорій оподаткування до п’яти з восьми, крім того, уряд введе додатковий 4-процентний прибутковий податок. За оцінками економістів, для багатьох робітників це буде означати, що прибутковий податок за рік складе суму, що дорівнбватиме двом-трьом місячним зарплатам.
Міністр фінансів Португалії Вітор Гаспар заявив, що бюджетний план на наступний рік був розроблений таким чином, щоб люди з найбільшим доходом платили найбільші податки, в той час як бідні громадяни були захищені.
Уряд також має намір підвищити податок на приріст капіталу, нерухомість і автомобільний податок. Крім того, планується ввести податок на фінансові транзакції.
Пенсійний вік португальських держслужбовців буде підвищено в наступному році до 65 років з 63 років, як і в приватному секторі, що дозволить державі зменшити витрати. Зниження держвидатків також планується досягти за рахунок скорочення виплат службовцям за понаднормову працю та оплати лікарняних, а також скорочення числа співробітників, що працюють за тимчасовими контрактами.
У 2011 році міжнародні кредитори погодили виплату Лісабону термінової фінансової допомоги в 78 млрд євро в обмін на зобов’язання щодо зниження бюджетного дефіциту.
За словами В.Гаспара, оголошені заходи є єдиним способом виконати зобов’язання, взяті при отриманні допомоги.
“У нас немає простору для маневру”, – зазначив він.
Близько 1000 людей зібралися біля будівлі парламенту в понеділок в рамках акції протесту проти рішення уряду.
Португалія розраховує, що в 2012 році зможе зменшити бюджетний дефіцит до 5% ВВП, в 2013 році – до 4,5% ВВП.
Економіка країни знизилася в минулому році на 1,7% і, як очікується, скоротиться на 3% в цьому році і на 1% у наступному. Безробіття в Португалії вже перевищує 15% і, за оцінками уряду, може досягти 16,4%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас