Розробка арктичного шельфу РФ оцінена в $500 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розробка арктичного шельфу РФ оцінена в $500 млрд

Енергетика
445
Обсяг інвестицій, потрібних для освоєння арктичного шельфу Росії, становить до 500 мільярдів доларів до 2050 року. Про це заявив міністр енергетики Олександр Новак, передає РИА Новости.
“Це величезні кошти, і яка частина з них буде іноземна, і яка частина буде наших коштів, я зараз сказати не можу”, – пояснив Новак. Він додав, що російська влада створює умови для залучення інвестицій з боку як зарубіжних, так і російських компаній.
За словами керівника Міненерго, для нарощення видобутку нафти в Росії було вжито низку стимулюючих заходів для освоєння нових ділянок у Східному Сибіру, а також для більш інтенсивної розробки існуючих родовищ. Зокрема, на п’ять відсотків була знижена ставка експортного мита.
На початку жовтня Новак також розповів про те, що в Міненерго зараз розглядають можливість допуску іноземних компаній до володіння ліцензіями на розробку шельфових родовищ в Арктиці. Поки остаточне рішення з цього питання не прийнято.
Зараз розробляти родовища на російському шельфі мають право тільки компанії, де державі належить більше 50 відсотків капіталу та з досвідом роботи на шельфі не менше п’яти років. Поки цим умовам відповідають лише “Газпром” і “Роснафта”. Зарубіжні фірми можуть видобувати нафту і газ в російській Арктиці тільки як партнери вітчизняних держкомпаній.
У 2011-2012 роках “Роснафта” уже домовилася про спільні шельфові проекти з італійською Eni, норвезькою Statoil і американською ExxonMobil. Також компанія запропонувала співпрацю по шельфу російським гравцям ринку, однак з ними поки ніяких угод не уклала.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас