РФ запускає другу чергу газопроводу в обхід України сьогодні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РФ запускає другу чергу газопроводу в обхід України сьогодні

Енергетика
1515
Сьогодні буде запущена в експлуатацію друга черга газопроводу Північний потік, таким чином, потужність газопроводу буде збільшена вдвічі – до 55 млрд куб. м на рік.
Перша черга була запущена 8 листопада минулого року. Акціонерами проекту Nord Stream є Газпром (51%), німецькі Wintershall Holding і E.ON Ruhrgas (по 15,5%), французька GDF Suez і нідерландська Gasunie (по 9%).
Nord Stream є принципово новим маршрутом для експорту російського газу до Європи. Газопровід довжиною 1,22 тисячі кілометрів проходить по дну Балтійського моря від Росії (Виборг) до Німеччини (Грайфсвальд). До запуску цього маршруту російський газ поставлявся в Західну Європу двома шляхами – по території Білорусії і потім Польщі, а також через Україну і потім Словаччину, причому на останній маршрут припадало дві третини поставок. З початком роботи першої гілки Північного потоку газ з РФ почав надходити в Німеччину та інші західноєвропейські країни напряму, що мало привести до скорочення транзиту через Україну і Словаччину.
Справді, транзит природного газу по території України в країни Західної Європи за підсумками восьми місяців поточного року скоротився на 22,86% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року – до 54 мільярдів кубометрів. У період з листопада 2011 по 1 жовтня 2012 р. по Північному потоку на експорт поставлено 8,7 мільярда кубометрів.
Маршрут газопроводу Північний потік проходить через виняткові економічні зони Росії, Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини, а також через територіальні води Росії, Данії та Німеччини. Будівництво першої нитки почалося в квітні 2010 року і було завершене в червні 2011 року. Будівництво другої нитки почалося в травні 2011 року, її укладку вдалося завершити достроково – 18 квітня.
В кінці грудня минулого року голова Газпрому говорив, що холдинг у найближчі місяці почне розробку ТЕО по третій і четвертій гілках Північного потоку, що дозволить довести сумарний експорт по трубопроводу до 110 мільярдів кубометрів газу на рік.
Газпром неодноразово заявляв, що Україна після запуску Південного потоку і розширення Північного потоку матиме нульове значення для експорту російського газу.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас