Молдова вимагає від РФ повернення 93 тонн золотого запасу Румунії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Молдова вимагає від РФ повернення 93 тонн золотого запасу Румунії

1535
Молдовські депутати, які входять до правлячої парламентської коаліції, вимагають, щоб Росія повернула Румунії золотий запас, вивезений під час Першої світової війни. З такою вимогою, як повідомляє Moldnews, парламентарії виступили в ПАРЄ, де розглядається звіт, що стосується РФ.
Депутати запропонували внести в текст документа відповідні поправки. Згідно з цими поправками, Румунії належить золота в кількості “93,4 тонн у вигляді монет і злитків”.
Авторами поправок, за інформацією агентства, стали представники Ліберально-демократичної партії Молдови Лілілана Паліхович і Валерій Гилецький, а також депутат від Ліберальної партії Молдови Ганна Гуцу (обидві ці партії входять до правлячої коаліції). Ініціативу підтримали румунські делегати Тудор Панциру і Віорел Бадя.
Золото з Румунії було вивезено в 1916 році. Це сталося після того, як Румунія невдало для себе вступила в Першу світову війну. Румунські війська були розбиті арміями Німеччини та Австро-Угорщини, в грудні 1916 року впав Бухарест. У цих умовах влада країни вирішила передати золотий запас Росії (яка перебувала тоді в союзницьких відносинах з Румунією) на зберігання.
Пізніше, після того, як румунські війська зайняли Бессарабію, що входила до складу Росії (у 1918 році), радянський уряд відмовився повертати золото. Згодом, щоправда, – вже після завершення Другої світової війни і входження Румунії в соціалістичний блок, – частина вивезеного золотого запасу була Румунії повернута. Радянський Союз також погодився не вимагати у неї репарацій в 300 мільйонів доларів, які Румунія повинна була виплатити СРСР відповідно до Паризького мирного договору 1947 року.
Питання про повернення золотого запасу, за інформацією REGNUM, румунська сторона знову порушила в середині 1990-х років. Порівняно недавно, в 2011 році, радник голови Нацбанку Румунії Крістіан Пеунеску знову зачепив цю тему, заявивши, що документи, на підставі яких можна вимагати від РФ золота, зберігаються в румунських архівах. За його словами, на підставі цих документів може бути оформлений запит про повернення 93,4 тонни золота або відшкодування його вартості в сумі близько двох мільярдів євро.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас