Обсяги світової торгівлі скорочуються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обсяги світової торгівлі скорочуються

781
Експерти сумніваються в тому, що темпи зростання обсягів світової торгівлі збережуться на поточних рівнях, і прогнозують сповільнення.
Рецесія в Європі, слабке зростання в США і сповільнення економіки в Китаї негативно впливають на експортну активність у світі.
На цьому тлі Світова організація торгівлі (СОТ) представила прогноз збільшення обсягів світової торгівлі, згідно з яким показник зросте лише на 2,5% за підсумками поточного року, в той час як в 2011 р. зростання склало 5%.
Більш оптимістично темпи зростання світової торгівлі оцінює Міжнародний валютний фонд, згідно з прогнозом якого в поточному році показник зросте на 3%. Це досить небезпечна динаміка, вважають експерти, оскільки за останні 50 років зафіксовано лише чотири випадки падіння обсягів світової торгівлі, останній був у 2009 р. А враховуючи, що за останні два десятиліття обсяг світової торгівлі зріс у середньому на 6% в рік – швидше, ніж світова економіка в цілому, – поточне сповільнення може свідчити про початок тривалого скорочення.
Про це також свідчать дані зі США, де до теперішнього моменту експорт був одним із драйверів зростання. Однак нові експортні замовлення промислових підприємств США в серпні знизилися третій місяць поспіль через уповільнення зростання економіки Китаю і рецесію в Японії.
“На експорт припадала майже половина зростання американського ВВП в період після рецесії, тоді як в середньому частка експорту протягом економічних циклів останніх чотирьох десятиліть становила 12%”, – зазначив головний економіст по США RBC Capital Market Том Порчеллі.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас