Дорогі гроші. Дефіцит гривні перетворив її на найдорожчу валюту планети — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дорогі гроші. Дефіцит гривні перетворив її на найдорожчу валюту планети

13427
Дефіцит гривні перетворив її на найдорожчу валюту планети. Моторні європейці поспішають заробити на українському диві нескромні дивіденди, – пише журнал Кореспондент.
Україна встановила світовий рекорд за рівнем депозитних ставок. Ніхто в світі не пропонує таких високих відсотків за національну валюту, як українські банкіри.
За даними порталу deposits.org, середня ставка в країні за депозитними вкладами досягає 18,5% річних, у той час як у Бангладеш і Шрі-Ланці цей показник не перевищує 12,5%, а в неспокійній М’янмі він зупинився на позначці 11%. У найстійкіших економіках світу відсотки і зовсім за українськими мірками мікроскопічні: наприклад, у Німеччині – 1,4%, в США – 1,05%, у Швейцарії – 0,125%.
Щотижня грати на підвищення депозитних ставок українські банки змушені не від хорошого життя. До 26% річних за вклади в гривні – це вже не сенсація, а повсякденність. Надвисокими ставками на вклади вітчизняні банки намагаються поповнити виснажені запаси гривні та іноземної валюти.
За спостереженнями заступника голови правління Єврогазбанку Романа Горбачова, брак гривні посилює і сезонний спад ділової активності. “Традиційно в літній період приплив вкладів фізосіб знижується, – говорить фінансист. – Бізнес теж працює не так активно. Щоб уникнути проблем з платоспроможністю, банки змушені залучати депозити, плавно підвищуючи ставки”.
Депозитна гонка залучила гроші не тільки українців, але й іноземців. Вони охоче вкладають гроші в українські банки, прибутковість яких значно вища, ніж у фінустановах Європи. Національний банк вчасно піймав потрібну хвилю і з осені дозволив нерезидентам України ввозити в країну інвалюту без вказівки джерела походження коштів.
“Зараз серед клієнтів українських банків можна знайти чимало іноземців, і це добре, але головне, щоб потім банки змогли заплатити за тими відсотками, які вони обіцяють”, – говорить Олександр Сугоняко, голова Асоціації українських банків. Протягом нинішнього літа, за даними НБУ, обсяг вкладів іноземців зріс на 14%, з 29,7 млрд до 34 млрд грн.
Незважаючи на такий приплив грошей ззовні, Сугоняко впевнений: штучний дефіцит гривні служить прямим доказом зростаючого тиску на нацвалюту. “Нещодавнє просідання гривні за кілька днів до 8,2 грн. за $1 – це перша ластівка майбутньої девальвації, – зазначає Сугоняко, – Це поки ще безпечний рівень, до якого ми давно повинні були прийти, але, думаю, це ще не дно”.
Приплив валют
Банки борються за клієнта, пропонуючи йому неймовірно високі ставки по депозитних вкладах у гривні. Захоплені цим змаганням, банкіри підвищили планку до 25-26%. А, наприклад, у VAB Банку винесли на ринок надзвичайно солодку пропозицію – 29% річних.
Такими високими бонусами українці дивують увесь світ. Як розповіли Корреспонденту в інформаційно-аналітичному агентстві Thomson Reuters, середня ставка депозитів для фізосіб в Україні, розрахована за результатами дослідження в 20 найбільших вітчизняних банках, – 18% річних у гривні. Різниця в ставках на вклади в гривні та інвалюті призвела до виникнення явища, яке в банківському співтоваристві охрестили депозитним туризмом.
“З кожним роком все більше нерезидентів цікавляться розміщенням вкладів в українських банках”, – запевняє директор департаменту роздрібних сегментів Правекс-Банку Олег Заєць.
Олександр Канова, власник автомайстерні з Італії, вже два роки приїжджає в Україну, щоб заробити на депозитних вкладах. Розрахунок простий: на батьківщині ставки на річні вклвди в євро ледь досягають 3,5%, тоді як в українських банках – 10%.
“Це космічні відсотки на євро і вашу валюту, яких не знайдеш в ЄС, – захоплений Канова. – Я розумію, що в цю ціну входить так званий страховий ризик, але я готовий ризикнути”.
Гість з Риму розповідає, що зачастив в Україну, керуючись підказкою друга, банківського менеджера. Той раніше їздив в подібний депозитний тур у Румунію. До 2008 року там були такі ж високі відсотки, як і тепер в Україні.
“Я довіряю своєму другові, який тоді сам був клієнтом [банку] UniCredit в Італії і вкладав [заощадження] там під 3,5%, а тепер в Україні у нього є депозит в гривні під 17% і в доларах – під 7,5%, – ділиться Канова. – Це велика різниця”.
Про те, що в Україні можна заробити на депозитних вкладах, Канова і його приятель дізналися з інтернету. Спочатку він став перказувати гроші на картку своєму київським знайомому, а той переказував кошти на депозит. Потім у 2005-му скасували візи для громадян Євросоюзу, і італієць тут же приїхав до Києва. “Тепер можна ввозити 10 тис. євро без декларування суми”, – уточнює Канова.
Микола Івченко, керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club, зазначає, що таке рішення НБУ своєчасне. “Нам зараз потрібна валюта, тому спрощення її ввезення в країну – логічне рішення”, – упевнений експерт.
У разі форс-мажору фонд зобов’язується компенсувати суму вкладу 200 тис. грн., притому що зовсім недавно він готовий був покрити суму не більше 150 тис. грн.
Ще один крок у бік залучення депозитної гривні або інвалют зробив Фонд гарантування вкладів, куди входять 164 з 175 існуючих в Україні банків. У разі форс-мажору фонд зобов’язується компенсувати суму вкладу 200 тис. грн., притому що зовсім недавно він готовий був покрити суму не більше 150 тис. грн. Як повідомили Корреспонденту в фонді, рішення про збільшення захищеної суми, практично відразу призвело до зростання кількості вкладників та сум вкладу на рахунках українських банків.
Втім, ефективність вкладів під високі банківські відсотки перебуває в прямій залежності від стійкості нацвалюти. Лише в тому випадку, якщо курс гривні відносно долара не перевалить за позначку 9,2 після виборів, клієнт залишиться в наварі.
За словами аналітика інвесткомпанії АРТ Капітал Станіслава Зеленецького, з гривнею може статися будь-яка метаморфоза, бо національна економіка дуже залежна від світової кон’юнктури. Поки вона не на українській стороні. Вартість сталі падає, експорт та видобуток руди тане, феросплавні заводи задувають печі. Міжнародний валютний фонд не дає ніяких гарантій відновлення співпраці з Україною.
План дій
У пункті обміну валют навпроти станції метро Хрещатик із самого ранку стоїть помітна черга заспаних киян. “Гривня”, “девальвація”, “долари” – ці три слова найчастіше лунають в натовпі стурбованих громадян. З появою журналіста люди остаточно прокидаються і охоче розповідають, як вони планують уберегти свої кошти.
Найбільш поширений варіант – купити долари і покласти їх на рахунок. За даними НБУ, обсяг банківських вкладів фізичних осіб у вільно конвертованій валюті у липні збільшився майже на $420 млн. Це найвищий показник в поточному році. До 1 серпня обсяг депозитів в інвалюті перевищив $20 млрд.
Щоб виключити масовий обмін гривні на валюту, Нацбанк збільшив обов’язковий для всіх банків обсяг резервування коштів. З початку літа загальний обсяг цього недоторканного запасу, за даними НБУ, зріс з 17 млрд до 26 млрд грн. – Історичний максимум. У підсумку деяким фінустановам довелося заморозити практично всю наявну гривню.
Крім того, перед початком нового бізнес-сезону великі банки, що входять до міжнародних груп, активно погашали свою заборгованість перед власними материнськими структурами. Це, говорить Івченко, остаточно спустошило скарбницю вітчизняних фінансистів, і поповнити її було просто неможливо.
“Якщо раніше материнські компанії з Росії та ЄС давали кредити українським банкам, то тепер вони не проти ці гроші забрати і залишити у себе, – говорить експерт. – Наші банки зараз більше грошей віддають, ніж отримують “.
У центрі соціально-економічних досліджень СASE Україна зазначають: якщо зростання ставок на депозити продовжиться, це стане сигналом про серйозні проблеми і передвісником девальвації національної валюти. З одного боку, розповідає аналітик центру Катерина Рудська, зниження курсу гривні виявиться рятівним колом для експортерів, які зможуть більше заробити на зовнішніх ринках і менше витрачати власні заощадження.
З іншого боку, за таку допомогу експортерам будуть розплачуватися прості українці: долар подорожчає, ціни на імпортні товари зростуть, зарплати в гривнях знеціняться.
Вийти з непростої ситуації Україна зможе тільки за рахунок дешевих кредитів, які здатний дати лише МВФ. Але з МВФ нинішньому уряду все важче знаходити спільну мову.
“Зараз в діях влади більше політики, ніж економіки, і перед виборами парламентська більшість ні за що не піде на підвищення тарифів на газ, що є умовою отримання кредиту від МВФ”, – говорить Сугоняко. Влада обов’язково згадає про дешевий кредит МВФ, пророкує Віталій Кравчук, старший дослідник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій. Після виборів політична складова в економіці буде зведена до нуля, додає експерт.
Великі ставки
Україна – чемпіон світу за рівнем депозитних ставок. У цій непрестижній номінації українці змагаються з найбільш екзотичними економіками світу

Країна

Валюта

Максимальна річна

процентна прибутковість, %

Україна

гривня

18,50

Іран

іранський ріал

18,03

Бангладеш

така

12,50

Шрі-Ланка

шрі-ланкійська рупія

12,50

М’янма

к’ят

11,00

Німеччина

євро

1,40

Канада

канадський долар

1,35

США

американський долар

1,05

Японія

ієна

0,35

Швейцарія

швейцарський франк

0,125

Дані deposits.org

Вкладошукачі
Кількість українців, які хочуть заробити на високих депозитах у вітчизняних
банках, зростає з року в рік

Дата

Сума вкладів физичних осіб, млрд грн.

Кількість вкладів, млн

Середній розмір вкладу, грн.

01.01.2000

3,7

4,6

806

01.01.2001

5,6

5,4

1.046

01.01.2002

9,3

4,8

1.915

01.01.2003

16,6

7,0

2.376

01.01.2004

29,2

10,5

2.780

01.01.2005

38,4

15,0

2.559

01.01.2006

67,9

18,6

3.656

01.01.2007

100,4

24,2

4.143

01.01.2008

155,2

29,6

5.243

01.01.2009

204,9

34,5

5.935

01.01.2010

198,0

31,6

6.273

01.01.2011

254,2

32,6

7.802

01.01.2012

282,6

35,0

8.072


Дані Фонду гарантування вкладів
Максим Біроваш
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас