Visa просить Януковича ветувати закон про електронні гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Visa просить Януковича ветувати закон про електронні гроші

1301
Міжнародна платіжна система Visa International закликає Президента Віктора Януковича ветувати схвалений Верховною Радою 18 вересня закон, що регулює випуск і використання електронних грошей (законопроект №10656, розроблений НБУ).
Про це йдеться в заяві Visa.
"Компанія Visa висловлює глибоке розчарування рішенням Верховної Ради України затвердити проект закону №10656, ініційований Національним банком. Дане рішення було ухвалене без врахування позиції учасників індустрії, які висловили серйозну стурбованість ключовими положеннями закону, а також всупереч понад 300 рекомендаціям та поправкам, розробленим банківським і фінансовим співтовариством", - наголошується в повідомленні.
Зокрема, як стверджує Visa, цей закон встановлює непрозорі правила для галузі, чинить жорсткий регуляторний тиск на бізнес, значно звужує права окремих учасників ринку на здійснення діяльності в Україні і, таким чином, перешкоджає подальшому розвитку галузі на основі принципів відкритої конкуренції.
"Більше того, у зв'язку з відсутністю чітких механізмів регулювання, ухвалення закону може перешкодити розвитку індустрії електронних платежів в Україні внаслідок встановлення де-факто монополії на українському платіжному ринку, що призведе до негативних наслідків", - йдеться в повідомленні.
Серед таких негативних наслідків Visa називає неможливість для споживачів користуватися платіжними картками в магазинах, ресторанах, а також для зняття готівки у банкоматах; створення в Україні прецеденту втручання держави в розвиток платіжних систем; порушення Україною низки міжнародних угод і зобов'язань.
Visa просить Президента ветувати цей закон і надати представникам бізнесу та експертам можливість розробити прогресивні законодавчі норми, що регулюють сферу електронних платежів.
Visa також заявляє про готовність співпрацювати з представниками Адміністрації Президента, уряду, Верховної Ради та Національного банку з метою створення оптимальної законодавчої та регуляторної бази, що регулює електронні платежі.
Рада схвалила в цілому законопроект №10656 18 вересня.
Документ врегулює випуск і використання електронних грошей, надає платіжним системам право здійснювати діяльність в Україні тільки після їх реєстрації в установленому НБУ порядку, надає НБУ право встановлювати граничні суми розрахунків готівкою.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас