FUDI - унікальний проект депозитних індексів банків від UCRA і FINANCE.UA — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

FUDI - унікальний проект депозитних індексів банків від UCRA і FINANCE.UA

Кредит&Депозит
12704
Напередодні Міжнародного дня заощаджень на фінансовий ринок України виходить новий інтернет-проект «Перший Український Депозитний Індекс» (FUDI), в рамках якого будуть розміщуватися оперативні дані про надійність та прибутковість депозитів українських банків. Проект був ініційований «Українським кредитно-рейтинговим агентством» (UCRA) спільно з порталом FINANCE.UA і розташований у вільному доступі за адресою fudi.finance.ua. Метою створення даного інтернет-майданчика є інформаційна підтримка українських вкладників при виборі банку для розміщення вкладів.
Депозитні індекси присвоюються індивідуально кожному банку в трьох видах валют – гривня, долар США і євро. Формат депозитного індексу має дві складові: рейтинг надійності банку і рівень прибутковості депозиту. Перший компонент – рейтинг надійності, визначений за спеціальною шкалою з буквеними значеннями від А до F – відображає ймовірність виникнення у банку проблем з виконанням зобов’язань щодо повернення депозитів і дозволяє порівняти його надійність з надійністю інших банків. Для присвоєння рейтингів використовується спеціальна методологія UCRA, що враховує не тільки власну фінансову стійкість банку, але і його здатність протистояти негативним зовнішнім чинникам, а також можливість отримання фінансової підтримки. Аналіз проводиться на основі офіційної публічної інформації, а також за даними, наданими банками.
Визначення другої складової індексу – рівня прибутковості вкладів в різних валютах, вираженого цифровим значенням від 1 до 6 – здійснюється шляхом порівняння даних про депозитні ставки банку з базовим рівнем прибутковості. За базовий рівень береться Український індекс ставок за депозитами фізичних осіб (для періоду розміщення 12 місяців), що розраховується Thomson Reuters та публікується на сайті НБУ. Для розрахунку рівнів прибутковості банків використовується інформація про фактичні депозитні ставки в українських банках, що надається ними для розміщення на FINANCE.UA.
«Незважаючи на доступність фінансової та іншої інформації про українські банки, переважна більшість вкладників не в змозі провести якісний самостійний аналіз цієї інформації для визначення ступеня надійності банку. У всьому світі таким аналізом займаються спеціалізовані рейтингові агентства, допомагаючи клієнтам банків оцінити ризики, з якими вони зіткнуться, розміщуючи кошти в тому чи іншому банку», – прокоментував створення проекту генеральний директор «Українського кредитно-рейтингового агентства» Станіслав Дубко. Генеральний директор FINANCE.UA Костянтин Леонтьєв зазначив, що «зараз існує високий попит вкладників на інформацію про умови банківських депозитів, і наш спільний проект з агентством UCRA дає унікальну можливість в одному місці отримати комплексну інформацію про надійність банку і прибутковість за його депозитами».
«Українське кредитно-рейтингове агентство» (UCRA) – незалежне рейтингове агентство, що надає послуги з оцінки кредитоспроможності українських підприємств, фінансових установ та муніципалітетів, має статус уповноваженого агентства НКЦПФР України.
FINANCE.UA – найбільший інформаційно-аналітичний портал України в тематиці “Фінанси”. Працюючи на ринку з 1997 року, є одним з найперших та найуспішніших українських інтернет-проектів. Щоденна аудиторія FINANCE.UA нараховує понад 60 тисяч осіб, що активно цікавляться подіями на фінансових ринках. Місячна аудиторія порталу близько 800 тис. відвідувачів (дані Gemius).
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас