Гастарбайтери нам допоможуть. Заробітчани з нами... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гастарбайтери нам допоможуть. Заробітчани з нами...

4521
За перше півріччя 2012 року в Україну було перераховано приватних переказів на суму 3,6 млрд. дол, це на 3% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Приватні перекази - це здебільшого гроші наших гастарбайтерів, які працюють за кордоном. Отримуючи заробітну плату там, вони перераховують в Україну валюту і тим самим допомагають зменшити дефіцит нашого платіжного балансу. До відома, за перше півріччя 2012 року загальна сума прямих закордонних інвестицій в Україну склала 2,7 млрд. дол. Наші заробітчани спрацювали краще, ніж...
До слова, приплив валюти в Україну завдяки приватним переказам зростає з року в рік. За перше півріччя 2010 року в Україну надійшло всього 2,6 млрд. дол. І якщо вже згадали 2010 рік, то було б цікаво подивитися на світову статистику сум грошей, які громадяни своїх країн перераховують собі на Батьківщину. Як то кажуть, заробляють там, а витрачають тут.
Світовим лідером з притоку грошей гастарбайтерів є Китай. Помилочка. Світовий лідер Індія. Індуси в 2010 році перерахували до Індії 54 млрд. дол, а ось китайці в Китай - тільки 53 млрд. дол. На третьому місці знаходяться мексиканці з результатом 22 млрд. дол. На четвертому філіппінці з результатом 21 млрд. дол. А ось на п'ятому місці в світовому рейтингу найбільш заробітчанських країн світу знаходяться... Не вгадали. Французи. За підсумками 2010 року французи перерахували до Франції 16 млрд. дол. А от німці 14 млрд. дол. До слова, Україна в цьому рейтингу за підсумками 2010 року посіла 21 місце, випередивши Росію, Азербайджан, Киргизію, Білорусь, Грузію.
Останнє місце в цьому рейтингу Світового банку посідають чилійці. Вони за підсумками 2010 року перерахували в Чилі тільки 4,4 млн. дол.
Ці дані наводять на думку:
- наскільки точні ці дані. Це тільки офіційні дані приватних переказів. Але є ще і "таємні стежки"
- з яких країн найбільше надходить валюти в Україну
- а може взагалі варто головним експортним потенціалом України зробити експорт робочої сили.
Всі ці питання обговоримо в наступному випуску подкастів 2 жовтня...
Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас